ms fb   ms ig   ms yt   ms twt  ms tt  ms tele

A- A A+
  • Welcome Student
  • Covid19

CAKNA PERTUTURAN ANAK ANDA


sembang sihat

KOTA BHARU KELANTAN, 4 Mac 2019 - Melihat anak kecil bertutur pada awal usia merupakan satu kegembiraan kepada ibu bapa kerana perkembangan bahasa di awal usia adalah proses perkembangan yang baik bagi seorang kanak-kanak.

Menurut Pegawai Patologis Bahasa dan Pertuturan, Unit Audiologi Dan Patologi Pertuturan, Hospital Universiti Sains Malaysia (USM), Sarina Ahmad, kajian menunjukkan kanak-kanak yang mempunyai kemahiran bahasa yang lemah atau kecelaruan pertuturan dan bahasa, sukar mempelajari teknik-teknik untuk membaca dan menulis kerana mereka tidak mempunyai asas atau kemahiran literasi awal yang terdiri daripada kemahiran bahasa.

“Kebiasaannya kanak-kanak normal mula bercakap pada usia enam bulan sehingga tiga tahun walaupun dalam keadaan pelat atau gagap namun tanda – tanda dia meniru percakapan telah bermula dengan beberapa perkataan dan cubaan membina ayat-ayat pendek”.

“Dalam tempoh tersebut, ibu bapa perlu peka akan situasi ini, sekiranya dalam usia tiga tahun masih tiada perkembangan positif berkaitan komunikasi anak–anak, ibu bapa perlu membawa anak mereka berjumpa doktor di klinik atau hospital terdekat untuk mengenalpasti dan menangani masalah perkembangan pertuturan”.

Bercakap semasa ditemubual dalam slot Sembang Sihat di Kelantan FM baru-baru ini, Sarina berkata, setelah masalah dikenal pasti sama ada kanak-kanak tersebut autisme, epilepsi, down sindrom, sumbing bibir, percakapan sengau, masalah pendengaran atau pelbagai masalah lagi, maka rawatan susulan berbentuk rehabilitasi akan diberikan tanpa melalui sebarang suntikan atau ubatan. Kaedah rawatan juga bergantung kepada peringkat umur dan jenis masalah yang dihidapi oleh kanak-kanak tersebut.

Selain ibu bapa, guru-guru juga memainkan peranan penting dalam memantau perkembangan pertuturan dan komunikasi kanak-kanak. Mereka perlu mengetahui teknik-teknik tertentu untuk digunakan bagi mengenalpasti tanda-tanda kelewatan atau kecelaruan pertuturan bahasa dan cara pemulihan.

Teks / foto : Abdul Aziz Latif

buletin kelip
icon sembang sihat
 lensa icon
icon hebahanemail
admission.jpg
side campusonline
side en staffemail
side en studentemail
side pohon
side onlineips
side erecruit
side karyausm
side ramadhan
e perundangan icon2
icon sppli
 

Talian Sokongan

icon keselamatan
icon dev
icon ppkt

Pengunjung

1515930
Hari IniHari Ini101
Minggu IniMinggu Ini1680
Bulan IniBulan Ini482

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 01 Jun 2023.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.