ms fb   ms ig   ms yt   ms twt  ms tt  ms tele

A- A A+
  • Welcome Student
  • Covid19

KEMURUNGAN DALAM DIRI KANAK-KANAK


Dr Radio

KOTA BHARU, KELANTAN, 12 September 2017- Kemurungan bukan hanya berlaku pada orang dewasa malah turut dirasai oleh kanak-kanak. Kemurungan boleh dianggap sebagai masalah kesihatan atau ia mungkin disebabkan oleh gangguan emosi seperti kebimbangan atau tekanan.

Rasa sedih, tiada semangat atau tiada tenaga untuk membuat apa-apa adalah salah satu perasaan yang biasa dialami oleh semua individu dalam satu-satu masa. Namun, perasaan tersebut boleh menjadi masalah berpanjangan, tiada berkesudahan atau menjadi semakin teruk jika terus dibiarkan dari hari ke sehari. Pakar Psikologi Klinikal, Jabatan Pediatrik, Pusat Pengajian Sains Perubatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Profesor Madya Dr Azizah Othman berkata, kesedihan atau kemurungan dialami oleh pelbagai peringkat usia, kanak-kanak, remaja, dewasa dan juga warga emas di Malaysia.

“Tanda - tanda gejala kemurungan yang ditunjukkan oleh kanak-kanak dan golongan remaja adalah sedikit berbeza dengan golongan dewasa serta kebiasaannya ibu bapa dan doktor gagal atau terlepas pandang  tanda-tanda kemurungan yang ditunjukkan oleh anak-anak melalui perubahan tingkahlaku, kerap mengadu sakit, mudah kecewa, tidak boleh bertolak ansur, kerap bergaduh, kurang selera makan, mudah takut dan panik,” katanya ketika menjadi tetamu rancangan Doktor Di Radio, di sini.

Menurut Azizah, terdapat pelbagai faktor yang boleh membawa kepada kemurungan antaranya ialah masalah kewangan, pengangguran, tekanan dan masalah keluarga termasuk perceraian. 

“Selain itu, faktor kesihatan, sejarah kesihatan keluarga, persekitaran dan penyalahgunaan bahan terlarang juga boleh memberi kesan besar kepada kesihatan mental kanak-kanak dan remaja.

“Bagi menangani masalah ini, ibu bapa harus meluangkan lebih banyak masa untuk menyelami isi hati dan perasaan anak-anak atau memperuntukkan sekurang-kurangnya satu jam sehari berbual dengan anak-anak bagi tujuan tersebut,” jelasnya lagi.
Azizah berkata, komunikasi yang kurang antara ibu bapa dan anak-anak menyebabkan mereka kurang percaya ibu bapa mengambil berat tentang masalah yang dihadapi.

“Ibu bapa juga perlu mendidik anak-anak supaya menghormati rakan-rakan dalam pergaulan seharian kerana kanak-kanak yang mempunyai kekurangan atau kemampuan berbeza sering menjadi mangsa diskriminasi daripada rakan sebaya.
“Ibu bapa hendaklah segera merujuk anak mereka di mana-mana hospital berhampiran sekiranya mendapati anak mereka memerlukan penilaian atau rawatan terperinci melalui kaunselor, ahli psikologi atau doktor pakar,” ujarnya. 

Teks: Nik Sheila Erini Che Mat Kamel & Roslida Mohamed

Foto: Roslida Mohamed

buletin kelip
icon sembang sihat
 lensa icon
icon hebahanemail
admission.jpg
side campusonline
side en staffemail
side en studentemail
side pohon
side onlineips
side erecruit
side karyausm
side ramadhan
e perundangan icon2
icon sppli
 

Talian Sokongan

icon keselamatan
icon dev
icon ppkt

Pengunjung

1517441
Hari IniHari Ini141
Minggu IniMinggu Ini551
Bulan IniBulan Ini1993

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 04 Jun 2023.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.