ms fb   ms ig   ms yt   ms twt  ms tt  ms tele

A- A A+
  • Welcome Student
  • Covid19

PEMBEDAHAN LAPAROSKOPI GINEKOLOGI TIDAK BERISIKO


c2d6995f cfae 4f3c 9512 d3cf0d8968c3

KOTA BHARU, KELANTAN, 19 Oktober 2017 – Pembedahan laparoskopi atau dikenali sebagai pembedahan secara minimal di mana luka yang dialami pesakit hanya sebesar 0.5 hingga 1.2 sentimeter dengan menggunakan alat pembedahan kecil yang dilihat menggunakan kamera ‘fiber optic’.

Pembedahan laparoskopi bermula pada tahun 1901 apabila ia dilakukan kepada seekor anjing dan pada 1910 pembedahan ini mula dilakukan ke atas manusia.

Menurut Pensyarah Kanan dan Pakar Sakit Puan Jabatan Obstetrik dan Ginekologi, Pusat Pengajian Sains Perubatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Dr Ahmad Akram Omar, cara pembedahan sebegini mempunyai banyak kebaikan kerana pesakit hanya mendapat luka yang kecil, pendarahan yang sedikit dan rasa sakit yang minimum.

“Selain daripada itu, pesakit juga akan ditahan di wad untuk tempoh yang singkat dan akan cepat sembuh serta boleh melakukan aktiviti lain seperti biasa.

“Kebiasaannya pembedahan ini dilakukan untuk mengikat atau membuang salur peranakan, membuang ketumbuhan ovari, fibroid dan membuang rahim,” katanya ketika menjadi tetamu di rancangan Doktor Di Radio, hari ini.

Tambah Ahmad Akram, dengan perkembangan teknologi yang kian pesat dewasa ini, sistem kamera laparoskopi juga telah berkembang yang mana imej telah bertambah jelas dengan menggunakan kamera ‘high definition (HD)’ dari dua dimensi kepada tiga dimensi untuk memudahkan lagi pembedahan laparoskopi dilakukan.

“Pesakit tidak perlu takut untuk menjalani pembedahan ini dan sekiranya menpunyai masalah seperti datang haid yang banyak dan berpanjangan atau sukar untuk mengandung, orang ramai bolehlah membuat pemeriksaan di mana-mana klinik kesihatan yang berhampiran atau ke Klinik Obstetrik dan Ginekologi Hospital USM untuk mengetahui punca dan masalah serta menjalani rawatan selanjutnya,” ujarnya lagi.

Teks / Foto: Abdul Aziz Latif

buletin kelip
icon sembang sihat
 lensa icon
icon hebahanemail
admission.jpg
side campusonline
side en staffemail
side en studentemail
side pohon
side onlineips
side erecruit
side karyausm
side ramadhan
e perundangan icon2
icon sppli
 

Talian Sokongan

icon keselamatan
icon dev
icon ppkt

Pengunjung

1519569
Hari IniHari Ini371
Minggu IniMinggu Ini2679
Bulan IniBulan Ini4121

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 10 Jun 2023.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.