ms fb   ms ig   ms yt   ms twt  ms tt  ms tele

A- A A+
  • Welcome Student
  • Covid19

HEPATITIS BERISIKO MENYEBABKAN KANSER HATI


KOTA BHARU, KELANTAN, 16 Ogos 2018 – Kanser hati (Hepatoma) merupakan kanser kelima tertinggi di dunia pada masa kini  banyak berlaku dalam kalangan penghidap Hepatitis B dan C yang positif kerana hasil daripada penyakit tersebut akan merosakkan sel-sel hati  menyebabkan pertumbuhannya di luar kawalan dan ia akan bertukar menjadi sel-sel kanser.

Ketua Jabatan Radiologi yang juga Pensyarah Perubatan, Hospital Universiti Sains Malaysia (USM), Profesor Madya Dr. Mohd Shafie Abdullah berkata, kanser ini antara penyebab kematian yang agak tinggi di Malaysia begitu juga di Kelantan.

1drdiradio

“Seperti yang kita tahu, kebiasaannya  kanser hati dirawat melalui pembedahan dan kimoterapi tetapi dengan teknologi perubatan terkini, rawatan boleh dilakukan tanpa pembedahan besar iaitu melalui kaedah 'minimal invasive' antaranya 'Transhepatic Chemoembolizaio' (TACE), 'Radiofrequency Ablation' (RFA), 'Microwave Ablation', 'Ethanol Injection' dan sebagainya mengikut kesesuaian pesakit serta tahap kanser.

“Jika tidak dirawat dengan cepat atau kanser tersebut sudah berada di peringkat akhir (advance stage), kanser tersebut boleh merebak ke kawasan lain seperti otak, tulang dan sebagainya," katanya ketika ditemubual dalam segmen Doktor di Radio Kelantan FM.

Menurut Mohd Shafie, bagi mengesan kanser ini, pesakit perlu membuat saringan awal untuk mengenalpasti sama ada positif atau negatif penyakit hepatitis dan jika didapati positif mereka akan diberi rawatan susulan.

“Di Hospital USM, pembedahan masih lagi rawatan yang berkesan selain pemindahan hati. Namun, terdapat juga rawatan yang disediakan tanpa pembedahan iaitu rawatan secara ‘laser’ dengan bantuan 'CT Scan' ataupun 'ultrasound' untuk mematikan sel kanser dalam hati.

"Secara umumnya kanser hati tidak diwarisi dengan peratusan yang tinggi tetapi ada potensi untuk diwarisi dengan penyakit hepatitis yang boleh berjangkit melalui darah atau cecair badan dalam kalangan keluarga," jelasnya lagi.

Mohd Shafie turut menasihati orang ramai agar mencegah kanser ini dari merebak jika terdapat tanda-tanda penyakit hepatitis serta prihatin dalam menjaga kesihatan terutamanya bagi mereka yang berumur 40 tahun ke atas dinasihatkan supaya membuat pemeriksaan kesihatan secara berkala.  

Teks/Foto : Muhd Zulkifli Zakaria

buletin kelip
icon sembang sihat
 lensa icon
icon hebahanemail
admission.jpg
side campusonline
side en staffemail
side en studentemail
side pohon
side onlineips
side erecruit
side karyausm
side ramadhan
e perundangan icon2
icon sppli
 

Talian Sokongan

icon keselamatan
icon dev
icon ppkt

Pengunjung

1518913
Hari IniHari Ini243
Minggu IniMinggu Ini2023
Bulan IniBulan Ini3465

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 09 Jun 2023.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.