ms fb   ms ig   ms yt   ms twt  ms tt  ms tele

A- A A+
  • Welcome Student
  • Covid19

RAWATAN AWAL MAMPU PULIHKAN SAKIT MENTAL


7cd9a732 80a5 4eec 82b2 111a5f3bc0df

KUBANG KERIAN KELANTAN , 17 September 2018 – Penyakit mental (Psikiatri) adalah penyakit yang menjadi punca utama ketidakfungsian seseorang individu dan berdasarkan kajian ‘World Health Organization’ (WHO) menunjukkan penyakit mental menduduki tempat ke 10 teratas penyebab hilang upaya di seluruh dunia. 

Kajian ‘Global  Burden Disease’ 2016 pula mendapati penyakit mental menyumbang 32.4 peratus ketidakupayaan hidup di antara semua penyakit – penyakit lain.

Menurut Pakar Psikiatri dan Pensyarah Perubatan, Jabatan Psikiatri Hospital Universiti Sains Malaysia, Dr Nor Asyikin Fadzil, antara penyakit psikiatri yang umum adalah seperti Skizophrenia iaitu (masalah mental kronik), Bipolar Disorder, kemurungan dan kebimbangan atau kegelisahan tanpa sebab munasabah.

“Penyakit - penyakit mental ini berpusat di otak seseorang pesakit disebabkan kefungsian otak mereka tidak stabil ekoran daripada penyakit ini serta akan menjejaskan kebolehan mereka untuk berfikir, bertutur, bertindak, berperasaan dan mengawal tingkah laku mereka. 
“Mereka ini memerlukan bantuan kita untuk dirawat serta perlu dibawa ke hospital berjumpa pakar psikiatri dan diberikan rawatan ubatan dan dengan adanya rawatan moden terkini, kemungkinan besar mereka boleh dirawat,” katanya ketika menjadi tetamu di rancangan Doktor Di Radio Kelantan FM, di sini.

Nor Asyikin berkata, pengesanan awal penyakit mental amat perlu bagi mendapatkan rawatan selanjutnya kerana Jabatan Psikiatri di setiap hospital di Malaysia ada menyediakan Unit Komuniti dan Rehabilitasi Psikiatri.

“Unit ini bertanggungjawab menjalankan fungsi perawatan di komuniti atau dengan kata lain di rumah pesakit itu sendiri dengan bantuan ahli keluarganya ke arah pemulihan secara menyeluruh.

“Anggota kami yang terdiri daripada pelbagai peringkat seperti doktor pakar, para doktor, jururawat, pegawai jurupulih cara kerja, pegawai kebajikan masyarakat dan ahli farmasi akan mengadakan lawatan ke rumah dan membuat penilaian khusus terhadap seseorang pesakit untuk menilai tahap keadaan mereka sebelum memulakan proses pemulihan,” ujarnya.

Tambah Nor Asyikin lagi, terdapat juga proses pemulihan yang dibuat di hospital sekiranya ia memerlukan latihan yang lebih komprehensif.

“Antara latihan pemulihan atau rehabilitasi yang disediakan ialah pemulihan penjagaan dan kebersihan diri, pemulihan aktiviti seharian (activity daily living) dan minat, pemulihan domestik, penilaian dan pemulihan kognitif dan tingkah laku, penilaian dan pemulihan sosial, penilaian kefungsian kerja serta latihan kemahiran kerja.

“Stigma masyarakat yang mengangap pesakit mental tidak dapat dirawat adalah tidak benar sama sekali, komuniti  perlu memberi perhatian kepada semua ahli keluarga mereka agar tidak membiarkan mereka ini terus dibelenggu dengan masalah mental. Sekiranya terdapat sebarang kelainan dari kebiasaan, mereka ini perlulah segera dirujuk ke hospital khususnya Jabatan Psikitri agar penyakit ini dapat dirawat pada peringkat awal sebelum ia menjadi lebih parah,” jelasnya lagi.


Teks/foto: Abdul Aziz Latif

buletin kelip
icon sembang sihat
 lensa icon
icon hebahanemail
admission.jpg
side campusonline
side en staffemail
side en studentemail
side pohon
side onlineips
side erecruit
side karyausm
side ramadhan
e perundangan icon2
icon sppli
 

Talian Sokongan

icon keselamatan
icon dev
icon ppkt

Pengunjung

1516008
Hari IniHari Ini179
Minggu IniMinggu Ini1758
Bulan IniBulan Ini560

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 01 Jun 2023.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.