• USMGradByDesign

MESRA SISWA PERDANA LATIH PELAJAR KHIDMAT SOSIAL

IMG 20160417 WA0040

KUBANG KERIAN, 17 April 2016 – Parlimen Ketereh dengan kerjasama Institusi universiti awam dan swasta menganjurkan Program Mesra Siswa Perdana 2016 yang berlangsung dari 16 hingga 19 April 2016.

Program ini bertujuan melatih pelajar merasai kehidupan sebenar masyarakat kampung dengan menjalankan pelbagai aktiviti tradisional seperti mencari ‘Etok’, membuat Wau, bergotong-royong, dan menceriakan kawasan sekolah.

Menurut Ahli Parlimen Ketereh, Datuk Seri Panglima Annuar Haji Musa, program ini merupakan latihan kepada pelajar bersama-sama melibatkan diri memberi sumbangan tenaga kepada masyarakat.

Para pelajar dibahagikan kepada keluarga angkat dalam kawasan Parlimen Ketereh dan menjalankan aktiviti bersama-sama keluarga angkat yang telah diberikan.

IMG 20160417 WA0037

“Penglibatan pelajar dalam program ini adalah salah satu usaha untuk memberi peluang mereka menjalani aktiviti luar kampus dan cakna kepada masyarakat sekeliling,” katanya semasa Program Penyerahan Sijil Penyertaan kepada pelajar diadakan di Sekolah Kebangsaan Perol, Ketereh.

Tambah Annuar lagi, program ini juga dapat menjalinkan hubungan sesama pelajar dari 23 Universiti, antaranya ialah Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Malaysia Pahang (UMP), Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIA).

Sementara itu, pelajar USM Kampus Induk, Che Noor Shafina Che Noh berkata, Mesra Siswa Perdana memberi peluang kepadanya untuk mengenali dan memahami aktiviti sosial penduduk kampung.

“Saya berasa sangat bersyukur kerana terpilih menyertai program ini, selain dapat berkhidmat kepada masyarakat, saya juga dapat belajar dan mengetahui budaya masyarakat Kelantan.

IMG 20160417 WA0038

“Saya juga sangat seronok kerana dapat menjalani pelbagai aktiviti menarik dan dapat menambah kenalan daripada seluruh Universiti di Malaysia,” katanya.

Tambah Syafina, program ini juga menjadi platform kepada mahasiswa untuk bertukar-tukar pandangan dan idea dalam pembelajaran dan ilmu pengetahuan.

Terkini

  • sb yayasan

  • sb prospectus

  • sb perantara

  • sb perantara en

  • sb diari

  • sb usminfo

admission.jpg

side campusonline
side en staffemail
side en studentemail
side pohon
side onlineips
side erecruit
side karyausm
side ramadhan
e perundangan icon2
 

Talian Sokongan

icon keselamatan
icon dev
icon ppkt

Pengunjung

762975
Hari IniHari Ini48
Minggu IniMinggu Ini3818
Bulan IniBulan Ini11766

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Universiti Sains Malaysia,
Kampus Kesihatan,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 14 Oktober 2019.

 

© 2018 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.