ms fb   ms ig   ms yt   ms twt  ms tt  ms tele

A- A A+

URAT SIMPUL DI KAKI PENYAKIT BIASA TETAPI BOLEH JEJASKAN KUALITI HIDUP


USM KUBANG KERIAN, KELANTAN, 16 September 2022 – Urat simpul atau vena varikos merupakan penyakit pembuluh darah vena yang kronik (CVD). Seseorang yang mengalami masalah ini biasanya mempunyai urat kaki yang berwarna kebiruan atau ungu gelap serta kelihatan timbul dan berlipat di bawah kulit. 

SAVE 20220915 093854
 
Menurut Pensyarah Perubatan yang juga Pakar Surgeri Am dan Vaskular, Jabatan Surgeri, Pusat Pengajian Sains Perubatan (PPSP), Universiti Sains Malaysia (USM), Dr. Rosnelifaizur Ramely, vena varikos berlaku disebabkan injap vena yang lemah dan rosak serta menyebabkan aliran darah yang sepatutnya kembali ke jantung berbalik arah dan terkumpul di dalam urat. 
 
"Ianya menyebabkan pembuluh darah vena mengembang dan menimbulkan gejala yang disebut sebagai vena varikos. 
 
“Antara penyebab lain terjadinya vena varikos ialah salur vena tersumbat, kompresi vena dari luar, masalah otot serta penyumbatan atau thrombosis salur vena dalam,” ujar beliau ketika sesi temubual dalam rancangan Sembang Sihat di Radio Kelantan FM, di sini.
 
Rosnelifaizur juga mengatakan bahawa penyakit CVD ini boleh menyebabkan kaki sakit, bengkak serta berlaku perubahan warna kulit kaki menjadi lebih gelap atau kehitaman ke tahap serius yang boleh menyebabkan luka terbuka atau ulser yang biasanya berlaku di sekitar buku lali. 
 
"Mereka yang berisiko mendapat penyakit CVD selain dari faktor peningkatan usia, obesiti dan genetik ialah pekerjaan yang memerlukan seseorang itu banyak berdiri seperti penjaja, guru, tukang masak, operator kilang, kru penerbangan, jururawat serta mereka yang memakai kasut tumit tinggi dalam tempoh yang lama. 
 
"Selain itu, wanita hamil juga sering mengalami masalah ini disebabkan peningkatan darah dalam sistem vena dan tekanan bayi di pinggul semasa tempoh mengandung, di samping tekanan tambahan dan berat badan di kawasan terjejas meningkatkan peluang untuk mendapat masalah pembuluh darah vena," katanya lagi. 
 
Rosnelifaizur berkata, rawatan untuk masalah urat simpul sudah berkembang dari semasa ke semasa. 
 
"Antara pilihan rawatan bagi penyakit ini adalah kaunseling, ubat, penggunaan stokin kompresi, pembedahan terbuka dan pembedahan endovaskular. 
 
"Rawatan tanpa pembedahan boleh didapati di mana-mana klinik atau hospital manakala rawatan menerusi kaedah pembedahan pula boleh dilakukan di hospital yang mempunyai Pakar Surgeri Am atau Pakar Vaskular," ulasnya lanjut. 
 
Teks: Wan Mohd Rashidi Wan Mood / Reka Grafik: Mohd Asrar Mohd Rokeman

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 01 Jun 2023.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.