ms fb   ms ig   ms yt   ms twt  ms tt  ms tele

A- A A+

KLINIK BERGERAK USM BERI PERKHIDMATAN KEPADA WARGA TUDM DAN KELUARGA


JERTEH, TERENGGANU, 9 Jun 2022 - Klinik bergerak Universiti Sains Malaysia (USM) – Merican yang dilengkapi fasiliti perawatan terkini, hari ini merentas sempadan negeri bagi memberi perkhidmatan kepada anggota tentera dan keluarga sempena Program Jiwa Murni anjuran Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Gong Kedak. 
 
SAVE 20220609 170340
 
Menurut Pensyarah Perubatan yang juga Ketua Kumpulan Pemeriksaan Saringan Mata, Program Libatsama Komuniti USM – Merican, Profesor Madya Dr. Azhany Yaakub, Pangkalan Udara TUDM Gong Kedak menjemput USM untuk melakukan pemeriksaan saringan mata, pemeriksaan saringan kesihatan telinga, hidung dan tekak serta pemeriksaan saringan pendengaran dan pertuturan bahasa.  
 
“USM berbesar hati dengan jemputan tersebut dan bersedia memberikan perkhidmatan kepakaran melalui dua buah bas yang diubahsuai menjadi klinik bergerak untuk menyantuni anggota tentera dan keluarga selain menjalankan kempen bagi meningkatkan penjagaan kesihatan. 
 SAVE 20220609 170347
 
SAVE 20220609 170318
 
“Dengan adanya Klinik Bergerak USM – Merican ini, ia sedikit sebanyak memberi peluang kepada semua lapisan masyarakat untuk menerima rawatan khas daripada pakar bidang berkenaan bagi mengenalpasti masalah kesihatan yang dihadapi sebelum dirujuk ke klinik atau hospital berdekatan untuk rawatan lanjut,” ujarnya ketika ditemui semasa program tersebut sempena sambutan Hari Ulang Tahun TUDM ke - 64. 
 
Tambah Azhany, program ini juga turut disertai oleh pasukan tabung darah daripada Unit Perubatan Transfusi, Hospital USM dan pasukan pameran Klinik Kesihatan Besut. 
 ece1fa2e 2eac 4d8b 966f 4d896f1a1ad0
 
Sementara itu, Komander Pangkalan, Pangkalan Udara Gong Kedak, Kolonel Ahmad Edros Ahmad Osman, ketika ditemui berkata, beliau amat berbesar hati dan berterima kasih kepada USM yang sudi turun padang memberi perkhidmatan dan rawatan kepada anggota TUDM dan keluarga. 
 
"Pemeriksaan kesihatan seperti ini dapat membantu anggota dan keluarga menjalani pemeriksaan dan saringan awal bagi mengenalpasti penyakit masing-masing yang kebanyakan daripada kami tidak sempat untuk membuat pemeriksaan di klinik atau hospital disebabkan kekangan masa akibat jadual kerja yang padat. 
 
e12c9014 ad68 4300 8dfe 6e02ebea4da2
 
“Syukur, sambutan hari ini amat memberangsangkan dan mencapai hasrat pucuk pimpinan TUDM dan saya berharap program sebegini dapat diteruskan pada masa-masa akan datang bagi mengeratkan hubungan silaturrahim antara USM dan TUDM serta agensi-agensi lain yang terlibat,” katanya. 
 
Teks: Nik Sheila Erini Che Mat Kamel / Foto: Abdul Hasib Abdul Rahman

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 27 January 2023.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.