ms fb   ms ig   ms yt   ms twt  ms tt  ms tele

A- A A+

MERAKYATKAN KESIHATAN: MASYARAKAT PEDALAMAN SAMBUT BAIK PERKHIDMATAN SARINGAN KESIHATAN JAKM KPT - HOSPITAL USM


USM KUBANG KERIAN, KELANTAN, 25 Julai 2022 - Seramai 46 orang staf Kampus Kesihatan Universiti Sains Malaysia (USM) dari Jabatan Perubatan Keluarga (JPK), Pusat Pengajian Sains Perubatan (PPSP) Kampus Kesihatan USM dengan kerjasama Persatuan Perubatan Keluarga USM (FAMOUS) dan SAHABAT IKBAR Kelantan berkampung di Kampung Bahagia, Kuala Krai, selama dua (2) hari iaitu pada 22 dan 23 Julai lalu sebagai sebahagian daripada pengisian program Jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia (JAKM). 

Walaupun terpaksa menempuh perjalanan laluan air dan darat menggunakan pacuan empat roda serta bot panjang, namun ianya langsung tidak mematahkan semangat warga Hospital USM dalam menyantuni penduduk agar program ini mencapai matlamat. 
 
3d5eb418 5ca0 4751 b4d5 6f85b9e8e28d
 
Kehadiran pasukan saringan kesihatan ini nyata disambut penuh meriah oleh penduduk kampung yang diketuai oleh Imam Tua Masjid Kampung Bahagia, Haji Muhammad Saad. Sebilangan penduduk juga bersama - sama membantu untuk mengangkat barangan yang dibawa petugas kesihatan ke kawasan masjid usai ketibaan pasukan saringan kesihatan ini di perkampungan mereka. 
 
Pelbagai program saringan kesihatan ditawarkan kepada hampir 900 orang penduduk oleh pihak Hospital USM pada program kali ini. 
 
Antaranya penduduk kampung didedahkan dengan dua program latihan iaitu latihan agen pemantau saringan risiko kardiovaskular (jantung) yang bertujuan memberi pendedahan awal berkaitan mengawasi risiko penyakit jantung dan latihan generasi bebas tanpa amalan merokok dan 'vaping' melibatkan 67 orang pelajar sekolah serta perkhidmatan pameran dan klinik berhenti merokok. 
 
8524a269 8b62 4957 b4fb a5ec735aa1fe
 
Ketua Jabatan Perubatan Keluarga (JPK), PPSP USM, Dr. Imran Ahmad mewakili Timbalan Pengarah Klinikal Hospital USM dalam ucapan perasmiannya berkata, program 'Outreach Health Screening' sempena JAKM yang dinaungi oleh Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) ini adalah salah satu usaha berterusan pihak kerajaan dalam memberikan perkhidmatan terbaik kepada rakyat. 
 
"Melalui program KPT Prihatin, Komuniti Sejahtera (KRIS), pasukan Hospital USM konsisten menyantuni seluruh lapisan masyarakat dengan menawarkan pelbagai perkhidmatan yang terdapat di Hospital USM dan membawa perkhidmatan ini ke luar premis untuk memberikan perkhidmatan terutamanya kepada penduduk luar bandar. 
 
27c635bc 2292 4568 ac4c 576170c687b8
 
"Sejajar dengan sebuah institusi pengajian tinggi awam yang berfokuskan kelestarian dan salah sebuah Hospital Pengajar Universiti (HPU), USM berhasrat agar masyarakat sentiasa cakna mengenai tahap kesihatan mereka bagi melahirkan warga negara sihat sejahtera", ujarnya. 
 
Menurut Imran, beliau mengambil kesempatan mewakili pihak pengurusan USM mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak KPT kerana memberi peluang kepada USM untuk bersama - sama menjayakan program JAKM ini dan menzahirkan penghargaan kepada pihak Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), Kampung Bahagia serta seluruh penduduk yang menjayakan program ini. 
 
"Besarlah harapan saya agar program di Kampung Bahagia bersama pihak Kampus Kesihatan USM ini akan berterusan memandangkan pihak JPK dan FAMOUS USM telah menjadikan kampung ini sebagai kampung angkat," tambahnya lagi. 
 
bdb4260f 396d 46c0 9e62 94af592f4213
 
Sementara itu, Ketua Jawatankuasa Kerja Kampung Bahagia, Mohd Zain Ab Rasid, pula berkata, bagi pihak penduduk itu beliau sangat teruja dalam meraikan tetamu daripada Hospital USM dan telah bersepakat menumbangkan seekor lembu untuk program 'bekwoh'. 
 
"Kami sepakat memasak juadah makan tengah hari untuk dihidangkan kepada warga kerja Hospital USM selepas majlis perasmain bersama penduduk kampung," katanya. 
 
Program ini turut dihadiri oleh Pengerusi Program 'Outreach Health Screening' Kampung Bahagia, Dr. Lili Husniati Yaacob dan Penolong Kanan Pentadbiran, Sekolah Rendah Kebangsaan Kampung Bahagia, Razali Mat Hussin. 
 
Teks : Mohamad Iqmal Mathlan / Foto : Wan Mohd Rashidi Wan Mood

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 04 June 2023.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.