ms fb   ms ig   ms yt   ms twt  ms tt  ms tele

A- A A+

PROGRAM PENDIDIKAN KESIHATAN SEKSUAL DAN REPRODUKTIF DIDIK REMAJA OKU JAGA KESELAMATAN DIRI


USM, KUBANG KERIAN, KELANTAN, 30 OGOS 2022 – Golongan orang kelainan upaya (OKU) khususnya remaja sentiasa terdedah dengan pelbagai masalah seksualiti seperti kecenderungan mereka kepada penderaan seksual, risiko eksploitasi seksual dan juga perkembangan tingkah laku seksual yang tidak sesuai. 

SAVE 20220831 234401
 
Pengarah Kampus, Kampus Kesihatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Profesor Dr. Shaharum Shamsuddin dalam ucapannya di Majlis Perasmian Penutupan Program Pendidikan Kesihatan Seksual dan Reproduktif bagi Remaja Kurang Upaya, berkata, isu seksualogi dan reproduktif dalam kalangan Orang Kelainan Upaya (OKU) agak jarang dibincangkan dan ramai ibu bapa masih kurang jelas dalam isu ini. 
 
“Pendidikan kesihatan seksual amat penting bagi memastikan ibu bapa dan keluarga tahu mengenai kaedah untuk memberi kefahaman serta mendidik konsep seksual kepada anak-anak istimewa agar mereka boleh menjaga keselamatan diri sendiri," ujarnya. 
 
Tambah Shaharum, program sebegini juga dapat membantu serta membolehkan semua remaja kurang upaya mendapat pengetahuan dan kemahiran yang mencukupi berkaitan pendidikan kesihatan seksualiti sebagai usaha memastikan golongan ini berpengetahuan dalam pengurusan seksual dan menjalani kehidupan yang lebih selamat. 
 
SAVE 20220831 234412
 
“Masyarakat biasanya beranggapan remaja kurang upaya tidak mempunyai nafsu dan ia bermakna mereka tidak mempunyai keupayaan seksual atau menggesa nafsu. 
 
"Hal ini sangat berbahaya bagi remaja kurang upaya dan mereka lebih terdedah kepada penderaan seksual serta mendorong mereka mempunyai tingkah laku seksual yang tidak sesuai,” jelasnya lagi. 
 
SAVE 20220831 234424
 
Shaharum berkata, seksualiti adalah topik yang susah dan mempunyai pantang larang serta sukar untuk dibualkan bagi sesetengah masyarakat. 
 
Namun, remaja kurang upaya juga mempunyai keperluan untuk belajar berkaitan seksualiti dan mempunyai pengetahuan serta kemahiran kesihatan untuk mengawal tingkah laku serta perbuatan mereka. 
 
SAVE 20220831 234437
 
Turut hadir dalam majlis tersebut ialah Dekan, Pusat Pengajian Sains Kesihatan (PPSK), Profesor Dr. Wan Rosli Wan Ishak; Timbalan Dekan Libatsama- Industri, Komuniti dan Pembangunan mewakili Dekan Pusat Pengajian Sains Perubatan (PPSP), Profesor Dr. Wan Hazabbah Wan Hitam; Timbalan Pengarah Klinikal merangkap Pengerusi Program KPT Prihatin, Komuniti Sejahtera (KRIS), Hospital USM, Profesor Madya Dr. Zaidi Zakaria, Ketua Orang Kelainan Upaya dan Warga Emas Kelantan, Dr. Rusmalaini Aziz dan Pensyarah Perubatan merangkap Pengarah Program Pendidikan Kesihatan Seksual dan Reproduktif Bagi Remaja Dengan Masalah Kurang Upaya, Nur Adibah Solihin Sulaiman 
 
Teks : Wan Salizawati Wan Ismail / Foto : Abdul Hasib Abdul Rahman

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 04 June 2023.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.