ms fb   ms ig   ms yt   ms twt  ms tt  ms tele

A- A A+

NAIB CANSELOR TINJAU PRESTASI FIZIKAL DAN KEWANGAN PROJEK PEMBANGUNAN KAMPUS KESIHATAN, USM


USM KUBANG KERIAN, KELANTAN, 10 Februari 2023 - "Projek pembangunan perlu dipantau secara berkala dan sistematik supaya setiap satunya terlaksana mengikut jadual serta 100 peratus (%) menepati spesifikasi perancangan asal", demikian antara intipati pesanan Naib Canselor Universiti Sains Malaysia (USM), Profesor Dato’ Ir. Dr. Abdul Rahman Mohamed sewaktu meninjau prestasi fizikal dan kewangan projek pembangunan di Kampus Kesihatan pada Rabu lalu. 

Rahman dalam rangka lawatan kerja ke Kampus Kesihatan telah diberi taklimat berkenaan perkembangan beberapa projek dalam fasa pembinaan di bawah RMK 11 dan 12 oleh Pengarah Kampus, Kampus Kesihatan, Profesor Dr. Shaharum Shamsuddin serta pasukan pengurusan projek Jabatan Pembangunan dan Pengurusan Aset (JPPA).
 
IMG 20230210 WA0011
 
Antara projek yang sedang berjalan ialah ubah suai ruang Jabatan Kecemasan lama, tingkat 7 bangunan wad Hospital USM dan dewan-dewan bedah bagi meningkatkan kapasiti perkhidmatan rawatan perubatan serta pembinaan ram bagi mematuhi piawaian keselamatan. 
 
Projek lain yang sedang dibangunkan ialah pembinaan tangki menara dan rumah pam air baharu untuk meningkatkan kapasiti penyediaan bekalan air bersih serta menyediakan ruang rehat (lounge) di tingkat 8 bangunan wad Hospital USM untuk kegunaan doktor serta pasukan petugas kesihatan "tunggu sedia" (on-call).
 
IMG 20230210 WA0012
 
Kesemua projek berkenaan bakal memberi manfaat langsung kepada warga kampus dan secara tidak langsung kesan positif akan turut dirasai oleh pelanggan Kampus Kesihatan khususnya pesakit yang menjalani rawatan di Hospital USM.
 
Oleh yang demikian, Rahman menyeru pengurusan USM memantau rapi pelaksanaan projek dan segera menguruskan dengan agensi terlibat sekiranya timbul sebarang isu supaya projek dapat disiapkan mengikut jadual yang ditetapkan dan setiap ringgit yang dibelanjakan memberikan manfaat maksimum.
 
IMG 20230210 WA0010
 
Semasa tinjauan yang sama, Rahman turut mengumumkan komitmen universiti untuk memastikan kemaslahatan para pelajar selaku pihak berkepentingan utama tidak diabaikan dalam sebarang agenda pembangunan USM.
 
Sehubungan itu, pengurusan universiti dari semasa ke semasa akan memperhalusi serta meluluskan pelan pembangunan yang berkait dengan keselamatan, kesejahteraan serta fasiliti sokongan pengajaran dan pembelajaran untuk manfaat pelajar.
 
Turut sama dalam tinjauan berkenaan ialah Timbalan Pengarah Kanan, Jabatan Pembangunan dan Pengurusan Aset (JPPA) Kampus Kesihatan, Engku Nazli Engku Mohd Ariffin dan Jurutera Projek, Rozilah Hamzah.
 
Teks & Foto: Amyrulhan Azhari

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 01 June 2023.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.