ms fb   ms ig   ms yt   ms twt  ms tt  ms tele

A- A A+

RUMAH RONALD MCDONALDS MULA DIBINA


8d1db7a8 d07f 4cf6 bb4e 8f05ccd2e6b4

USM KUBANG KERIAN, 1 Oktober 2018 – Seramai 100 staf Kampus Kesihatan Universiti Sains Malaysia (USM) dan McDonalds Malaysia hadir dalam majlis solat hajat, bacaan yassin dan tahlil sempena permulaan kerja-kerja pembinaan Rumah Ronald McDonalds Hospital USM.

Rumah Ronald McDonald ini dibina bertujuan untuk meringankan beban keluarga pesakit kanak-kanak (pediatrik) dengan memastikan mereka mempunyai tempat tinggal sementara yang dekat dengan anak mereka yang sedang menjalani rawatan perubatan di Hospital USM.

58b58697 7184 4e03 ade0 63ffd325d080

Pengarah Kampus, Kampus Kesihatan USM, Profesor Dato’ Dr Ahmad Sukari Halim dalam ucapannya berkata, projek pembinaan Rumah Ronald Mcdonald ini akan memberi manfaat yang besar kepada keluarga pesakit kanak-kanak kerana dapat meringankan beban kos penginapan dan membolehkan mereka untuk sentiasa berada dekat dengan anak-anak yang sedang menjalani rawatan.

“Saya berharap pembinaan Rumah Ronald Mcdonald ini berjalan lancar serta dapat disiapkan mengikut tempoh yang ditetapkan dan pihak pengurusan Kampus Kesihatan khususnya dan USM amnya sentiasa komited dalam memastikan kelancaran ketika projek pembinaan ini berlangsung," ujarnya.

ab3ab791 3071 4996 bd23 d2910c4f891a

Pada Julai lalu, USM telah memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Persatuan Kebajikan Ronald McDonald atau Ronald McDonald House Charities (RMHC) untuk pembinaan sebuah Rumah Ronald McDonald di dalam kawasan Kampus Kesihatan USM. 

Kampus Kesihatan USM menyediakan satu ekar (0.4 hektar) tanah sebagai tapak pembinaan Rumah Ronald McDonald manakala RMHC pula akan membina rumah termasuk menyediakan kelengkapan dan perkakasan yang dianggarkan menelan belanja kira-kira RM4 juta.

Turut hadir dalam majlis tersebut ialah Presiden RMHC merangkap Pengarah Urusan McDonald’s Malaysia, Azmir Jaafar, Pengurus Besar RMHC, Mohd Nasri Mohd Nordin, Timbalan Pengarah Insfrastruktur dan Aset Hospital USM, Profesor Dr Nik Hisamuddin Nik Abdul Rahman, ketua-ketua jabatan dan unit serta pegawai-pegawai McDonald’s Malaysia.

Teks: Nik Sheila Erini Che Mat Kamel / Foto: Wan Mohd Rashidi Wan Mood

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 04 June 2023.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.