ms fb   ms ig   ms yt   ms twt  ms tt  ms tele

A- A A+

SEMANGAT SAYANGI MALAYSIAKU WARNAI BUSKING CHARITY CHALLENGE 2018


busking18a

USM KUBANG KERIAN, 14 Oktober 2018 - Universiti Sains Malaysia (USM) sekali lagi diberi kepercayaan menjadi tuan rumah 'Busking Challenge Charity 2018' anjuran Majlis Kebudayaan Universiti-universiti Malaysia (MAKUM) yang berlangsung di Dewan Utama, Kampus Kesihatan USM, di sini semalam.

busking18b

Sebanyak 11 pasukan menyertai pertandingan pada peringkat saringan dan hanya enam pasukan layak ke peringkat akhir iaitu Armonia Buskers dan Tribute Buskers dari Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Penunu Bunsen Buskers dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Rythma Melodi Buskers dari Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), De' Mahameru dari Universiti Sultan Zainal Abidin (Unisza) dan SI Buskers dari USM.

busking18c

Persaingan sengit berakhir dengan kemenangan mutlak menjadi milik Tribute Buskers dari UPSI yang turut merangkul dua anugerah iaitu Vokal Terbaik dan Persembahan Terbaik. UTHM yang menjadi juara tahun sebelumnya berada di tempat kedua dan turut menerima Anugerah Lagu Terbaik iaitu Magis Negaraku hasil ciptaan mereka sendiri. UKM yang menyanyikan lagu lagenda negara Dato' Sudirman Haji Arshad dengan kepelbagaian genre ditampilkan meraih tempat ketiga dan Anugerah Khas VVIP. Keunikan penampilan SI Busker berbusana tradisional dari USM membolehkan mereka membawa balik Anugerah Khas Juri.

busking18d

'Busking Challenge Charity 2018' dengan #negaraku memerlukan kumpulan bertanding menyanyikan lagu-lagu patriotik yang membawa semangat cintakan negara selaras dengan tema kemerdekaan 'Sayangi Malaysiaku'.

busking18e

Hadiah-hadiah disampaikan oleh Naib Canselor USM, Profesor Datuk Dr Asma Ismail. Turut hadir memeriahkan pertandingan akhir tersebut adalah Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pembangunan Pelajar dan Alumni USM, Profesor Dato' Dr Adnan Hussein, Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UUM merangkap Timbalan Pengerusi MAKUM, Profesor Dr Abdul Malek Abdul Karim, Pengarah Kampus, Kampus Kesihatan USM, Profesor Dato' Dr Ahmad Sukari Halim dan Pengarah Pusat Kebudayaan, Jabatan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UPSI, Nurfaizal Fariz Sahdan serta dimeriahkan oleh warga kampus yang memenuhi dewan utama apabila sebanyak seribu tiket terjual.

Teks: Lailatul Hafiza Abdul Rashid

Foto: Mohd Asrar Mohd Rokeman

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 04 June 2023.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.