ms fb   ms ig   ms yt   ms twt  ms tt  ms tele

A- A A+

MAJLIS APRESIASI RAI PELAJAR CEMERLANG SDH


58e413c6 4aa1 4078 8722 5d8c7e694367

KUBANG KERIAN, 14 Oktober 2018 - Bersempena sambutan Hari Kanak-Kanak Sedunia, Sekolah Dalam Hospital (SDH), Hospital Universiti Sains Malaysia (USM) mengadakan Majlis Apresiasi bagi meraikan pelajar dan bekas pelajar yang pernah mengikuti pengajaran dan pembelajaran di SDH.

Majlis yang julung kali diadakan ini bertujuan memberi penghargaan kepada semua yang terlibat sama ada secara langsung atau tidak langsung sepanjang penubuhan SDH Hospital USM sejak September 2012.

85ac26b5 62ed 44c3 a8dd 8c5a9b4fd385

Menurut Pengarah Kampus, Kampus Kesihatan USM, Profesor Dato' Dr Ahmad Sukari Halim, majlis ini adalah bertepatan bagi meraikan pelajar yang sanggup menempuh cabaran menimba ilmu walaupun dalam keadaan yang tidak sihat.
"Anggaplah kesakitan yang dialami sebagai satu cabaran mendapatkan kejayaan yang lebih baik dan bukannya satu kekangan untuk terus mengalah kerana melalui cabaran sebegini akan memunculkan satu kejayaan yang penuh makna.

"Ini penting untuk menghargai sumbangan dan peranan kanak-kanak di sekolah selain mewujudkan kesedaran dalam kalangan masyarakat untuk memelihara hak dan masa depan kanak-kanak bagi melahirkan generasi yang dinamik, progresif, aktif, berdisiplin dan berinovasi," katanya semasa merasmikan majlis tersebut, di sini.

4d3c9de6 0283 4f91 b4cb 1089bdd7340c

Tambah Ahmad Sukari, kewujudan SDH adalah untuk membantu para pesakit pediatrik terutama mereka yang akan menghadapi peperiksaan penting seperti Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR), Penilaian Tingkatan Tiga (PT3) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).
"Hospital USM dan SDH ibarat aur dengan tebing saling memerlukan, terutama dalam menyediakan kemudahan kepada pelajar terutama semasa musim peperiksaan bagi memastikan kebajikan pelajar terbela.

"Penerima anugerah pada hari ini adalah mereka yang belajar dan mengambil peperiksaan di Hospital serta mendapat keputusan yang cemerlang," ujarnya lagi.

fadb1356 75a0 4780 8ded 617a56d1c5fb

Sukari turut berharap agar semua pelajar yang menjalani rawatan di Hospital USM dapat mengunakan peluang dan kemudahan yang disediakan sebaik untuk memperkasakan diri dengan kemahiran bersosial dan menimba ilmu.

Seramai 16 orang pelajar dari pelbagai sekolah terpilih untuk menerima anugerah dalam Majlis Apresiasi SDH, Hospital USM pada tahun ini.

Turut hadir dalam majlis tersebut ialah Penolong Pengarah Unit Pendidikan Khas, Sektor Pendidikan Swasta dan Pendidikan Khas, Jabatan Pendidikan Negeri Kelantan, Nor Azran Mohd Nor, Timbalan Dekan Pelajar dan Jaringan, Pusat Pengajian Sains Perubatan USM, Profesor Dr Dinsuhaimi Sidek serta Timbalan-timbalan Pengarah Hospital USM.

Teks: Mohd Hafiz Ya'acob / Foto: Wan Mohd Rashidi Wan Mood

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 04 June 2023.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.