PENYELIDIKAN LEBAH KELULUT USM BANTU TINGKATKAN EKONOMI GOLONGAN TERKEBAWAH

BESUT, TERENGGANU, 31 Mac 2018 - Universiti Sains Malaysia (USM) meneruskan agenda pemindahan ilmu kepada komuniti melalui projek 'Reinventing Honey Quality' yang telah direka untuk merangsang transformasi luar bandar sebagai projek penyelidikan translasi. 

Bengkel Pengenalan Asas Penternakan dan Potensi Lebah Kelulut Berasaskan Inovasi Mustafa Hive dan Hilda System yang dikendalikan oleh USM merupakan bengkel kepada 25 orang peserta perintis yang terpilih di bawah E-kasih dan keluarga kumpulan B40 di daerah Besut, Terengganu.

IMG 9948

Menurut Pensyarah Perubatan, Jabatan Neurosains, Pusat Pengajian Sains Perubatan (PPSP), USM, Dr. Mohd Zulkifli Mustafa, bengkel pertama ini direka khas sebagai platform untuk memperkenalkan asas penternakan dan potensi lebah kelulut. 

"Bengkel ini bertujuan memberi pengenalan dan asas biologi lebah kelulut serta senario dan hala tuju penternakan lebah kelulut di Malaysia melalui sistem inovasi Mustafa Hive dan Hilda dengan pembiayaan geran penyelidikan oleh Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT).

IMG 9927

"Strategi utama projek ini adalah untuk meningkatkan amalan penternakan lebah yang baik terutamanya pengurusan tuaian madu bersih bagi membolehkan pengeluaran madu secara pukal menggunakan kedua-dua sistem yang telah dipatenkan bagi menghasilkan madu lebah kelulut yang premium," ujar beliau yang ditemui semasa bengkel berkenaan yang diadakan di Kolej Komuniti Kuala Besut, di sini. 

Menurut Zulkifli, menerusi projek ini juga satu pusat pembangunan akan diwujudkan yang dikenali sebagai 'Kelulut Excellence Centre' (KEC) di Kuala Besut yang akan menjadi pusat bersepadu untuk pemprosesan madu termasuk pengumpulan madu, dehidrasi, pembotolan serta penjualan.

IMG 9908

"Pusat ini juga akan dijadikan galeria pameran yang mempamerkan tentang pendidikan kelulut, pendebungaan dan biodiversiti kepada pelajar, komuniti tempatan serta pelancong yang melawat ke Pulau Perhentian", jelasnya lagi. 

kelulutt

Peserta bengkel turut bertuah apabila menerima kunjungan Menteri Pendidikan Tinggi, YB Dato' Seri Idris Jusoh yang melapangkan masa berbual serta berkongsi maklumat berkenaan projek penternakan madu kelulut bersama peserta dan pasukan penyelidik.

Teks: Lailatul Hafiza Abdul Rashid/Foto: Mohd Amin Syafiq Sakri

doctor di radio

infomedic usmkk

SIPC

Contact Us

Media and Public Relations Centre 
Universiti Sains Malaysia,
Kampus Kesihatan,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Phone. : +609-7673000
Fax : +609-7671060

Government Links

 
 

Disclaimer

Universiti Sains Malaysia shall not be liable for any loss or damage caused by the usage of any information obtained from this web site.

Security & Privacy Policy

  • Last Update:04 March 2021.

© 2018 Media and Public Relations Centre. Universiti Sains Malaysia, Health Campus. All rights reserved.