PROGRAM SEKOLAH ANGKAT CAKNA PENDENGARAN PERINGKAT AWAL

outreach
KOTA BHARU, KELANTAN, 2 April 2018 – Saringan pendengaran pada peringkat awal sangat membantu terutama kepada kanak-kanak yang baru lahir.  Masalah ini juga boleh berlaku pada semua peringkat umur dan disebabkan itulah, ibubapa harus sentiasa memantau masalah pendengaran anak-anak. 

Sekiranya anak-anak memakai alat bantuan pendengaran, ibubapa perlu memantau dan sentiasa waspada kerana ia menyebabkan jangkitan kuman serta berpotensi menjadi penyumbang kepada penyakit-penyakit lain.

Rentetan daripada itu, Pasukan Implan Koklea, Unit Audiologi dan Patologi Pertuturan, Hospital Universiti Sains Malaysia (USM) mengambil inisiatif dengan menjalankan Program Sekolah Angkat USM – SKTIP di Sekolah Kebangsaan Tengku Indera Petra, di sini.  Pegawai Pemulihan Perubatan (Pertuturan) USM merangkap Pengarah Program tersebut, Izzat Ismail memaklumkan, program sekolah angkat ini dimulakan pada bulan September 2017 di sekolah integrasi dan kumpulan sasaran adalah murid-murid yang mempunyai masalah pendengaran.

kem outreach

“Melalui projek sekolah angkat ini, kakitangan serta pelajar USM turun ke sekolah dan melakukan saringan pertuturan dan bahasa murid-murid bermasalah pendengaran, kelewatan peruturan bahasa serta masalah emosi di samping memberikan perawatan yang bersesuaian kepada kumpulan yang dikenalpasti seperti rehabilitasi pertuturan bahasa pelajar bermasalah pendengaran, rehabilitasi pendengaran, terapi berkumpulan patologi pertuturan dan audiologi serta mini outreach.

"Aktiviti tersebut selaras dengan objektif program sekolah angkat iaitu berkongsi ilmu dalam mengendalikan murid-murid bermasalah pendengaran, lewat pertuturan bahasa, serta masalah emosi dengan mengadakan perbincangan dua hala antara guru-guru dan ibubapa bersama pakar perubatan dan kesihatan daripada USM”, ujar beliau yang ditemui semasa majlis penutup Program Mini Outreach USM-SKTIP yang diadakan di Dewan Utama SKTIP baru-baru ini.

Tambah Izzat, walaupun ianya baru dilaksanakan, program sekolah angkat ini mendapat reaksi yang positif daripada guru-guru dan ibubapa. 

"Selain daripada murid-murid SKTIP sendiri, ada juga murid-murid yang datang dari Sekolah Kebangsaan Padang Garong 2 dan Sekolah Kebangsaan Tanjung Mas untuk menyertai program ini," ujarnya lagi.

Teks:  Lailatul Hafiza Abdul Rashid / Foto:  Anawiah Abdul Aziz

Contact Us

Media and Public Relations Centre 
Universiti Sains Malaysia,
Kampus Kesihatan,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Phone. : +609-7673000
Fax : +609-7671060

Government Links

 
 

Disclaimer

Universiti Sains Malaysia shall not be liable for any loss or damage caused by the usage of any information obtained from this web site.

Security & Privacy Policy

  • Last Update:14 January 2019.

© 2018 Media and Public Relations Centre. Universiti Sains Malaysia, Health Campus. All rights reserved.