KELUARGA MEMPENGARUHI TINGKAH LAKU KANAK-KANAK

KOTA BHARU, KELANTAN, 2 April 2018 – Tingkah laku bermasalah merujuk kepada sebarang tingkah laku sama ada positif ataupun negatif yang menjejaskan keberkesanan proses pengajaran atau pembelajaran.

Siti Norhayati1

Menurut Jurupulih Perubatan Cara Kerja, Hospital Universiti Sains Malaysia (USM), Siti Norhayati Mohd Noor, tingkah laku positif ialah seperti sikap ingin tahu, cepat belajar, proaktif dan pintar cerdas manakala tingkah laku negatif biasanya dipengaruhi oleh keadaan persekitaran rumah seperti tidak mendapat perhatian dan kasih sayang daripada ibu bapa.

"Faktor berlakunya tingkah laku negatif ini juga biasanya disebabkan persekitaran sekolah seperti kurikulum terlalu padat, berfokus pada peperiksaan sehingga murid rasa tertekan dan menunjukkan tingkah laku bermasalah disusuli dengan strategi pengajaran dan pembelajaran yang membosankan, tidak menarik perhatian serta tidak mempunyai objektif yang jelas.

"Terdapat dua pendekatan dalam mengatasi tingkah laku kanak-kanak iaitu dengan memberi pengalaman dan menggunakan bahasa yang sesuai semasa memberikan arahan kapada kanak-kanak," katanya ketika ditemubual baru-baru ini.

Siti Norhayati2

Siti Norhayati berkata, suasana di rumah yang mesra dan harmoni juga boleh menggalakkan ketenteraman tingkah laku yang terkawal, perhubungan ibubapa yang baik, kasih sayang, layanan, asuhan dan perhatian yang diberikan oleh ibubapa secara tidak langsung akan membantu perkembangan emosi kanak-kanak.

"Sementara itu, sikap pendiam seorang kanak-kanak pula biasanya disebabkan oleh faktor genetik, pendedahan ibubapa kepada ilmu bersosial, persekitaran, gaya hidup dan asuhan penjaga atau pengasuh.

"Faktor genetik memainkan peranan penting dalam pembentukan personaliti seseorang kanak-kanak kerana sikap kanak-kanak yang tidak mahu bercakap, enggan bergaul dan mempunyai tingkah laku seolah-olah tidak suka bersosial kebiasaannya disebabkan oleh faktor genetik yang diperolehi daripada keturunannya," ujarnya lagi.

Tambah Siti Norhayati, pengaruh gajet atau telefon bimbit juga semakin membimbangkan kerana kajian mendapati kanak-kanak akan cenderung untuk mendiamkan diri dan menyendiri sekiranya terlalu terdedah dengan alat teknologi itu.

"Jangan biarkan anak-anak terlalu taksub dengan gajet dan ibubapa perlu mengawal gerak-geri mereka supaya perkara negatif tidak mempengaruhi pemikiran mereka yang akhirnya merosakkan keperibadian kanak-kanak itu sendiri," jelasnya.

Teks: Anawiah Abdul Aziz / Foto: Nur Syazwani Darzi

Contact Us

Media and Public Relations Centre 
Universiti Sains Malaysia,
Kampus Kesihatan,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Phone. : +609-7673000
Fax : +609-7671060

Government Links

 
 

Disclaimer

Universiti Sains Malaysia shall not be liable for any loss or damage caused by the usage of any information obtained from this web site.

Security & Privacy Policy

  • Last Update:14 January 2019.

© 2018 Media and Public Relations Centre. Universiti Sains Malaysia, Health Campus. All rights reserved.