BULAN CAKNA AL-QURAN WARNAI SAMBUTAN SYAABAN DAN RAMADHAN DI KAMPUS KESIHATAN

USM KUBANG KERIAN, 30 April 2018 – Bertemakan ‘Semarakkan Cahaya Al-Quran’ Program Bulan Cakna Al-Quran telah dirasmikan baru-baru ini oleh Timbalan Pengarah Pusat Islam Kampus Kesihatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Profesor Madya Dr Wan Nudri Wan Daud.

Wan Nudri dalam ucapannya berkata, objektif utama sambutan Bulan Cakna Al-Quran ini adalah untuk meningkatkan kecintaan kepada Al-Quran dalam kalangan warga kampus dan masyarakat sekitar untuk berusaha memahami serta  menghayati ajaran Al-Quran dan diterjemahkan dalam semua urusan kehidupan.

bulancakna1

“Tahun ini merupakan tahun ke-14 penganjuran Bulan Cakna Al-Quran di Kampus Kesihatan yang telah diadakan sejak tahun 2005 dan pelbagai program telah diaturkan sepanjang bulan Syaaban ini sebagai persiapan kita untuk menyambut bulan Ramadhan.

“Saya berharap warga kampus dan masyarakat sekitar yang berdekatan dapat sama-sama mengambil bahagian dalam program-program yang disediakan seperti Majlis Tadarus Al-Quran, Bengkel Al-Fatihah, USM #Quranhour, Ceramah Perdana dengan menjemput penceramah-penceramah terkenal, Bicara Puasa, Majlis Pelancaran Ihya’ Ramadhan dan Iftar Perdana yang diadakan saban tahun,” ujar beliau.

bulancakna

Menurut Wan Nudri, bulan Cakna Al-Quran juga bertujuan untuk mengajak warga kampus terutamanya para pensyarah, penyelidik dan mahasiswa supaya dapat mendalami atau menggali rahsia Al-Quran melalui kajian-kajian sains perubatan dan kesihatan agar Al-Quran terus dipandang tinggi oleh manusia terutamanya golongan bukan islam melalui penemuan-penemuan baharu dan inovasi dalam rawatan penyakit.

"Sepanjang sambutan Bulan Cakna Al-Quran ini juga turut diadakan Pameran Sains dan Tamadun Islam, Klinik Talaqqi Al-Quran, Kempen Puasa Sunat Isnin dan Khamis, Kempen 1 hari 1 pipi #10 minutes a day dan Projek Wakaf Al-Quran," jelasnya lagi.

Teks: Lailatul Hafiza Abd Rashid / Foto: Wan Nur Fashehah Wan Abd Rahman

Contact Us

Media and Public Relations Centre 
Universiti Sains Malaysia,
Kampus Kesihatan,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Phone. : +609-7673000
Fax : +609-7671060

Government Links

 
 

Disclaimer

Universiti Sains Malaysia shall not be liable for any loss or damage caused by the usage of any information obtained from this web site.

Security & Privacy Policy

  • Last Update:14 January 2019.

© 2018 Media and Public Relations Centre. Universiti Sains Malaysia, Health Campus. All rights reserved.