IHYA’ RAMADAN AJAK WARGA KAMPUS IMARAHKAN BULAN PENUH KEBERKATAN

USM KUBANG KERIAN, 15 Mei 2018 – Ramadan mentarbiah kita supaya meninggalkan segala tabiat yang buruk seperti membuang masa semasa bekerja, mencuri tulang, ponteng kerja dan kita juga tidak sepatutnya mempamerkan imej letih atau menjadikan puasa sebagai alasan untuk melambat-lambatkan kerja.

Itulah yang dikongsikan oleh Timbalan Pengarah Pusat Islam Kampus Kesihatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Profesor Madya Dr Wan Nudri Wan Daud dalam ucapan beliau sempena Pelancaran Program Ihya’ Ramadan 1439H peringkat Kampus Kesihatan.

ramadan1

Menurut Wan Nudri, setiap daripada kita memerlukan persediaan yang secukupnya untuk menghadapi ibadah yang sangat besar di bulan Ramadan terutamanya persiapan ilmu, supaya ibadah puasa yang dilaksanakan diterima Allah dan mencapai tahap taqwa.

“Sepanjang Ramadan tahun ini, Pusat Islam akan meneruskan aktiviti seperti tahun-tahun yang lepas iaitu gotong-royong memasak juadah berbuka setiap hari untuk 700 orang termasuk pelajar, staf yang bertugas waktu berbuka, peneman pesakit serta kariah masjid, majlis berbuka puasa bersama anak-anak yatim, solat terawih dan moreh di masjid serta surau hospital serta tidak ketinggalan tazkiran ramadan dan tadarus al-quran setiap hari di masjid serta surau-surau di dalam kampus.

ramadan2

“Pusat Islam membelanjakan lebih daripada RM2,400 setiap hari bagi menyediakan jamuan berbuka puasa serta semua aktiviti yang dijalankan. Sehubungan dengan itu, saya menyeru warga kampus untuk sama-sama membantu menjayakan aktiviti Ihya’ Ramadan pada tahun ini dengan menyumbang derma peribadi, zakat, menaja makanan serta khidmat tenaga menyediakan juadah berbuka”, ujar beliau.

Tambah Wan Nudri, selain itu, Pusat Islam juga menganjurkan majlis-majlis ilmu di setiap pusat tanggungjawab serta program qiamullail dan bersahur pada 10 ramadan terakhir.

ramadan3

"Pada majlis tersebut juga seramai 30 orang pelajar dari Sekolah Menengah Kebangsaan Panji, Sekolah Menengah Kubang Kerian 1 dan Maahad Ar-Rahmah Kenali akan menerima sumbangan zakat", ujarnya lagi.

Teks:  Nur Syazwani Darzi (pelajar praktikal UIAM) Suntingan: Lailatul Hafiza Abdul Rashid

Foto: Mohd Asrar Mohd Rokeman

Contact Us

Media and Public Relations Centre 
Universiti Sains Malaysia,
Kampus Kesihatan,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Phone. : +609-7673000
Fax : +609-7671060

Government Links

 
 

Disclaimer

Universiti Sains Malaysia shall not be liable for any loss or damage caused by the usage of any information obtained from this web site.

Security & Privacy Policy

  • Last Update:14 January 2019.

© 2018 Media and Public Relations Centre. Universiti Sains Malaysia, Health Campus. All rights reserved.