PERKHIDMATAN KECEMASAN NADI UTAMA MUSIM PERAYAAN

KOTA BHARU, KELANTAN, 7 Jun 2018 – Jabatan Kecemasan merupakan antara jabatan terpenting di dalam sesebuah hospital dan merupakan pintu utama kemasukan pesakit ke dalam wad.

Pensyarah Kanan dan Pakar Perubatan Kecemasan, Jabatan Perubatan Kecemasan, Pusat Pengajian Sains Perubatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Dr. Mohd Hashairi Fauzi berkata, perkhidmatan Kecemasan  berfungsi 24 jam sehari dan mempunyai proses saringan pesakit mengikut keutamaan.

1AE

“Pada musim perayaan, jabatan ini mengalami kesesakan yang berganda memandangkan kebanyakan klinik kerajaan dan swasta tidak beroperasi.

“Amat penting bagi orang awam mengetahui fungsi jabatan ini dan memahami tanggungjawab masing-masing sekiranya ingin mendapatkan rawatan semasa musim perayaan nanti,” ujarnya semasa menjadi tetamu dalam rancangan Doktor Di Radio, baru-baru ini.

Menurut Mohd Hashairi, fungsi utama kecemasan ialah memberi rawatan kecemasan di hospital selain menyediakan perkhidmatan ‘Pra-hospital’ iaitu merawat pesakit di luar hospital menggunakan perkhidmatan ambulans jika menerima kes kecemasan atau kemalangan jalan raya.

“Selain itu, ‘Call Centre’ juga memainkan peranan penting semasa musim perayaan kerana jika ada sebarang kes kecemasan, orang awam terus menghubungi talian 999 yang berpusat di Kuala Lumpur.

“Namun, bagi kes yang berlaku di Kelantan, pesakit terus dirujuk ke Hospital Raja Perempuan Zainab II dan sekiranya berlaku di kawasan sekitar Bachok, Kubang Kerian, Pengkalan Chepa dan sewaktu dengannya akan terus di rujuk ke Hospital USM,” jelasnya lagi.

Tambah Mohd Hashairi, Jabatan Kecemasan sentiasa membuat persiapan menghadapi musim perayaan antaranya penambahan kakitangan untuk setiap zon merah, kuning dan hijau kerana hampir 70 peratus pesakit yang datang semasa musim perayaan adalah pesakit zon hijau.

“Persiapan dan penambahan kakitangan ini adalah untuk mengelakkan pesakit daripada terpaksa menunggu lama, berubah tingkahlaku dan hilang sabar sewaktu menunggu untu mendapatkan rawatan,” katanya.

Teks: Sumaiyah Mohamed Nazari (Pelajar Praktikal UiTM) / Suntingan: NIK Sheila Erini Che Mat Kamel / Foto: Muhd Zulkifli Zakaria

Contact Us

Media and Public Relations Centre 
Universiti Sains Malaysia,
Kampus Kesihatan,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Phone. : +609-7673000
Fax : +609-7671060

Government Links

 
 

Disclaimer

Universiti Sains Malaysia shall not be liable for any loss or damage caused by the usage of any information obtained from this web site.

Security & Privacy Policy

  • Last Update:14 January 2019.

© 2018 Media and Public Relations Centre. Universiti Sains Malaysia, Health Campus. All rights reserved.