ms fb   ms ig   ms yt   ms twt  ms tt  ms tele

A- A A+

USM - UTM METERAI PERJANJIAN PERSEFAHAMAN TINGKATKAN USAHASAMA AKADEMIK DAN PENYELIDIKAN


USM KUBANG KERIAN, KELANTAN, 22 Februari 2022 – Universiti Sains Malaysia (USM) hari ini menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan Universiti Teknologi Malaysia (UTM) untuk meningkatkan usahasama serta perkongsian kepakaran dalam bidang akademik dan penyelidikan. 

 
Majlis penandatanganan MoU itu disempurnakan Naib Canselor USM, Profesor Dato’ Dr. Faisal Rafiq Mahamd Adikan dengan Dekan Pusat Pengajian Sains Pergigian (PPSG), Profesor Dr. Normastura Abd Rahman sebagai saksi manakala UTM diwakili oleh Naib Canselor, Profesor Datuk Ts. Dr. Ahmad Fauzi Ismail dan Dekan Fakulti Sains, Profesor Madya ChM. Dr. Zaiton Abdul Majid sebagai saksi. 
 
SAVE 20220222 201815
 
Ahmad Fauzi dalam ucapannya berkata, UTM melalui perancangan strategik sentiasa berusaha memperkasa dan perkukuhkan pelbagai bidang meliputi pembangunan akademik dan penyelidikan melalui jaringan kerjasama antara UTM dan USM selari dengan visi dan misi UTM sendiri. 
 
“Permeteraian MoU ini adalah bertepatan dengan aspirasi UTM untuk meningkatkan produktiviti serta mengekalkan jaringan kerjasama di peringkat nasional mahupun antarabangsa. 
 SAVE 20220222 201756
“Selain itu, MoU ini mampu memperkukuhkan kerjasama dua universiti melalui perkongsian kepakaran dan pembangunan bidang sains pergigian, teknikal yang berkait sains kesihatan serta bio-makmal bagi keperluan sejagat,” katanya. 
 
Menurut Ahmad Fauzi, cara terbaik untuk meneruskan kesinambungan hubungan antara universiti adalah melalui MoU seterusnya usaha mengekalkan status universiti penyelidikan yang diberikan kepada kedua-dua universiti. 
 
SAVE 20220222 201825
 
Sementara itu, Faisal Rafiq berkata, beliau amat berbesar hati dengan kerjasama yang dimeterai dan yakin ia akan membuka peluang yang lebih luas terutama untuk para penyelidik daripada Pusat Pengajian Sains Pergigian (PPSG) meneroka bidang penyelidikan dengan sebaiknya seiring menghadapi cabaran industri 4.0. 
 
“Aspirasi kepada pemeteraian MoU ini antara lain bertujuan untuk mewujudkan kolaborasi pintar dan dinamik di antara universiti dan industri dengan perkongsian kepakaran dalam membangunkan bidang nanoteknologi dan pemerkasaan keupayaan teknikal yang berkaitan dengan ‘nano-painting’ dan ‘coating’ untuk manfaat keperluan sejagat melalui pembangunan makmal satelit.  
 
SAVE 20220222 201806
 
“Kerjasama ini secara signifikannya dapat meningkatkan kepakaran staf sekaligus memberi impak kepada pembangunan akademik para pelajar selain berperanan dalam memperluas rangkaian kerjasama strategik di antara universiti-universiti awam dengan rakan-rakan global. 
 
“Saya berharap agar MoU ini mencapai sasaran yang dirancang dan saya ucapkan selamat maju jaya dan syabas untuk semua,” katanya. 
 
SAVE 20220222 201834
 
Turut hadir dalam majlis penandatangan secara maya itu ialah Pemangku Pengarah Kampus, Kampus Kesihatan USM, Profesor Dr. Shaharum Shamsuddin serta pegawai-pegawai utama USM dan UTM. 
 
Teks: Nik Sheila Erini Che Mat Kamel / Foto: Abdul Hasib Abdul Rahman

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 17 Januari 2023.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.