ms fb   ms ig   ms yt   ms twt  ms tt  ms tele

A- A A+

TERUSKAN USAHA MENJENAMAKAN HOSPITAL USM – NIK HISAMUDDIN


USM KUBANG KERIAN, KELANTAN, 29 Januari 2023 – “Walaupun pelbagai pencapaian berjaya diraih, namun pastinya banyak lagi cabaran yang perlu ditempuhi untuk mengetengahkan nama Hospital Universiti Sains Malaysia (USM) agar menjadi ‘branding’ yang diingati atau dikenali semua lapisan masyarakat,” demikian seruan Pengarah Hospital USM, Dato' Profesor Dr. Nik Hisamuddin Nik Ab Rahman.

Menurut beliau, warga Hospital USM haruslah bersama-sama menjaga imej dan reputasi Hospital USM agar nama Hospital USM sentiasa meniti di bibir masyarakat khususnya dalam aspek perkhidmatan dan rawatan.

baf0d9aa 6524 489f afbc aedf7c2e9679

“Semua staf perlu memberi rawatan dan perkhidmatan terbaik kepada pesakit khususnya rakyat negeri Kelantan yang kebanyakannya merupakan pesakit tetap Hospital USM.

“Selain itu, kompetensi kerja juga harus dipertingkatkan melalui latihan yang berterusan bagi memperoleh hasil yang terbaik daripada tahun-tahun sebelumnya,” ujarnya ketika menyampaikan perkongsian dan perancangan hala tuju Hospital USM dalam Majlis Bersama Pengarah Hospital USM yang berlangsung di Auditorium Blok Pentadbiran Hospital USM, hari ini.

1089d1ca 6516 410d bfe4 beffebb530c5

Tambah Nik Hisamuddin, selaras dengan status APEX dimiliki oleh USM yang merupakan universiti perintis, intensif penyelidikan rentas bidang yang memperkasakan bakat masa depan dan mengupayakan golongan terkebawah demi mentransformasi kesejahteraan sosioekonomi mereka, beliau menekankan agar warga Hospital USM sentiasa berada di landasan yang tepat untuk merealisasi agenda APEX.

“Agenda APEX perlu dihidupkan kembali agar seluruh warga Hospital USM sentiasa memberikan perkhidmatan dan bekerja berlandaskan sembilan teras APEX iaitu keilmuan, kemanusiaan, masa hadapan, kelainan, kelestarian, kesejagatan, kesejahteraan, pengorbanan dan perubahan.

b9854769 1247 4356 bc8b 44e9378333b0

“Sifat kebersamaan dan kebertanggungjawaban perlu ada dalam diri semua staf terutama aspek imej dan ketrampilan, cara berkomunikasi dan berinteraksi, profesionalisme, fahami budaya organisasi dan perhubungan dengan pelanggan,” jelasnya lagi.

Nik Hisamuddin turut berkongsi pencapaian jabatan dan unit-unit di bawah Hospital USM bagi tahun 2022 sebagai penanda aras untuk menambahbaik prestasi dan menetapkan target baharu serta hala tuju tahun 2023 dalam majlis yang dihadiri kira-kira 500 orang staf secara bermuka dan maya itu.

Turut berlangsung dalam majlis tersebut ialah Pelancaran Buku Pelaporan Program Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) Prihatin, Komuniti Sejahtera (KRIS) 2021-2022 dan Pelancaran Kod QR Tabung Kebajikan Pesakit Hospital USM.

6545874c 03a0 4895 a194 42a8106e7adc

Hadir sama dalam majlis berkenaan ialah Pengarah Kampus, Kampus Kesihatan USM, Profesor Dr. Shaharum Shamsuddin; Timbalan Pengarah Klinikal, Profesor Madya Dr. Zaidi Zakaria, Timbalan Pengarah Operasi, Profesor Dr. Mohd Imran Yusof; Timbalan Pengarah Infrastruktur dan Aset, Dr. Mohamed Ashraf Mohamed Daud; Timbalan Pendaftar Kanan merangkap Pengerusi Jawatankuasa Penganjur Majlis Bersama Pengarah Hospital USM, Mohd Saberi Mohd Yusof dan ketua-ketua jabatan serta unit Hospital USM.

Teks: Nik Sheila Erini Che Mat Kamel / Foto: Abdul Hasib Abdul Rahman

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 29 Mac 2023.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.