ms fb   ms ig   ms yt   ms twt  ms tt  ms tele

A- A A+

WADAH PERKONGSIAN ILMU: KARYA ILMIAH PAKAR BIDANG ANTARA KPI BAHARU HOSPITAL USM


USM, KUBANG KERIAN, KELANTAN, 2 Mac 2023 - Kepelbagaian bidang kepakaran yang ada di Hospital Universiti Sains Malaysia (USM) perlu dimanfaat bagi memastikan pemindahan ilmu berterusan kepada masyarakat.

IMG 20230302 WA0025
 
Sejajar dengan Pelan Transformasi Perkhidmatan Kesihatan, Hospital USM turut memainkan peranan sebagai Hospital Pengajar Universiti (HPU) dalam  menyebarluas maklumat.  
 
Sebagai salah satu usaha 'Merakyatkan Penyampaian Perkhidmatan Kesihatan', Hospital USM mengambil inisiatif mengadakan bengkel penulisan buku ilmiah memandangkan penulisan merupakan salah satu wadah perkongsian informasi serta pemindahan ilmu antara institusi pendidikan tinggi dan masyarakat. 
 
IMG 20230302 WA0022
 
Timbalan Pendaftar Kanan, Unit Pentadbiran dan Kemudahan Am, Hospital USM, Mohd Saberi Mohd Yusoff berkata, bengkel penulisan ini diadakan untuk melatih kakitangan hospital yang berminat menulis buku berdasarkan bidang kepakaran serta perkhidmatan yang ditawarkan. 
 
"Bengkel ini adalah susulan daripada hasrat pengurusan Hospital USM untuk memberi galakan kepada semua warga hospital terlibat dalam aktiviti penulisan, sama ada penulisan berdasarkan bidang kepakaran atau umum. 
 
IMG 20230302 WA0023
 
"Ia juga akan dijadikan sebagai 'Key Performance Indicator' (KPI) Hospital USM yang menyokong pengiktirafan USM sebagai Universiti Penyelidikan (Research University- RU) dan 'Malaysia Research Assessment' (MyRA)", katanya.
 
Berobjektifkan menterjemah bakat dan potensi diri dalam penulisan, peserta diberi pendedahan berkenaan konsep, teknik dan tatacara penulisan sama ada penulisan buku, buletin, majalah dan lain-lain karya. 
 
IMG 20230302 WA0024
 
IMG 20230302 WA0020
 
Saberi yang juga Pengerusi Penganjur bengkel tersebut berharap agar bengkel yang diadakan itu dapat mencungkil bakat terpendam dalam kalangan warga Hospital USM.
 
"Kita bertuah kerana manuskrip yang dihasilkan boleh dihantar kepada Penerbit USM untuk memohon kelayakan diterbitkan berdasarkan garis panduan yang ditetapkan", ujar beliau lagi.
 
IMG 20230302 WA0021
 
Bengkel yang berlangsung selama dua (2) hari bermula semalam dihadiri kira-kira 40 orang peserta itu dikelolai oleh penceramah dari Pusat Penerbit USM iaitu 'Editor-in-Chief', Bahagian Penerbitan Popular, Dr. Nazrul Hassan serta dua (2) Pegawai Penerbitan Kanan, Bahagian Perolehan dan Bahagian Editorial, Nur Naimah Jaafar dan Noor Sheela Suratman.  
 
Teks: Lailatul Hafiza Abdul Rashid / Foto: Mohd Nazri Mat Zain

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 31 Mei 2023.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.