ms fb   ms ig   ms yt   ms twt  ms tt  ms tele

A- A A+

KERANGKA MADANI FOKUS MENGINSANKAN PENDIDIKAN DAN KEMBALIKAN ROH APEX – NAIB CANSELOR


USM, KUBANG KERIAN, KELANTAN, 28 Mac 2023 – Warga Kampus Kesihatan, Universiti Sains Malaysia (USM) diseru mengembalikan roh ‘Pemacuan untuk Kecemerlangan’ (APEX) dengan memperkenalkan enam (6) kerangka MADANI iaitu kemampanan, kesejahteraan, daya cipta, hormat, keyakinan dan ihsan di samping sembilan (9) aspek tumpuan utama memacu kecemerlangan selain meneruskan usaha membantu merealisasikan dasar pembangunan masyarakat dan negara.

IMG 20230328 WA0013

Sembilan (9) aspek tumpuan tersebut adalah Penjenamaan USM sebagai satu jenama hidup dengan memanfaatkan kepakaran USM, Program akademik mampan dan berdaya maju, Melestari libatsama komuniti, Pembangunan kapasiti bakat, Kolaborasi dan sinergi dengan industri melalui pemerkasaan pusat-pusat kecemerlangan, Pemerkasaan mahasiswa, Menaik taraf Pusat Perubatan USM Bertam, Kepala Batas, Kelestarian kewangan dan Hubungan kerjasama antarabangsa melalui jaringan.
 
Naib Canselor USM, Profesor Dato’ Ir. Dr. Abdul Rahman Mohamed berkata, seluruh warga perlu memainkan peranan dalam memetakan pengembaraan USM seterusnya bagi meletakkan USM pada destinasi yang sepatutnya di masa hadapan.  
 
IMG 20230328 WA0020
 
“Bagi memastikan USM kekal berada di tahap yang paling baik, kita perlu fokus kepada perjalanan dan proses bukan hanya destinasi semata-mata.  
 
“Enam (6) kerangka MADANI yang diperkenalkan adalah antara proses menginsankan pendidikan, membentuk serta melahirkan graduan yang mempunyai kemanusiaan yang ‘high touch’ serta pada masa yang sama turut menguasai ‘high technology’,” jelasnya semasa menyampaikan Perutusan Naib Canselor, di Dewan Utama, Kampus Kesihatan USM.
 
IMG 20230328 WA0019
 
Menurut Abdul Rahman, antara usaha yang perlu dilakukan ialah memperhebatkan promosi kepakaran USM iaitu tenaga kepakaran yang ada perlu ditonjolkan dan dibangunkan sebagai satu jenama USM (Made in USM) yang boleh dimanfaatkan oleh masyarakat dan negara.  
 
“Mempelbagaikan kaedah promosi melalui pelbagai program anjuran Pusat Tanggungjawab (PTJ) dan mengambil bahagian dalam pelbagai kumpulan rangkaian kerjasama (networking) dalam bidang profesional dan komuniti untuk lebih dikenali dan didekati. 
 
IMG 20230328 WA0015
 
“Selain itu, ahli akademik juga perlu memahami komuniti bagi memudahkan kefahaman masyarakat terhadap sumbangan kepakaran mereka,” katanya.
 
Tambah Abdul Rahman, warga Kampus Kesihatan juga disaran untuk terus berusaha mengekalkan bakat yang ada dengan sebaik mungkin di samping memanfaatkan kepakaran staf yang telah bersara, Profesor Emeritus dan Emerita, penerima ijazah kehormat, industri dan sebagainya melalui proses pengambilan yang lebih mudah tetapi berakauntabiliti.
 
“Mereka boleh berkongsi ilmu dan kepakaran serta membangunkan rangkaian kerjasama terutama untuk dimanfaatkan oleh ahli akademik muda.
 
IMG 20230328 WA0014
 
“Mereka boleh juga dilantik sebagai penasihat di PTJ dalam bidang kekuatan mereka secara sambilan (part time) atau “pay per visit” kerana saya yakin elemen kepercayaan dan saling menghormati akan memudahkan proses ini,” ujarnya lagi.
 
Dalam majlis yang dihadiri kira-kira 1,000 staf pelbagai jawatan dan pelajar itu, Abdul Rahman turut mengajak warga Kampus Kesihatan untuk memahami aspirasi dan merealisasikan inisiatif APEX dalam satu pasukan iaitu ‘Pasukan USM’.
 
IMG 20230328 WA0016
 
“Agenda utama kita ialah memperkasa Agenda APEX dengan menubuhkan Jawatankuasa Khas mengkaji Agenda Pelaksanaan APEX. 
 
“Jawatankuasa ini akan melihat semua aspek berkaitan cabaran sekarang dan masa hadapan termasuk memastikan Dasar Pendigitalan USM untuk menjadi pemangkin kecemerlangan USM sebagai Universiti APEX,” ulasnya. 
 IMG 20230328 WA0018
 
Beliau berkata, pelbagai perubahan telah berlaku sejak USM dianugerahkan status APEX pada tahun 2008 dan kanvas APEX perlu dilihat semula untuk memastikan ia terus relevan.
 
IMG 20230328 WA0017
 
Turut hadir dalam majlis tersebut ialah Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa, Profesor Dato’ Gs. Dr. Narimah Samat; Pengarah Kampus, Kampus Kesihatan USM, Profesor Dr. Shaharum Shamsuddin; Pendaftar USM, Dato’ Dr. Musa Ali; Pengarah Pusat Perancangan Institusi dan Strategik, Profesor Dr. Asrul Akmal Shafie; Pengarah Hospital USM, Dato’ Profesor Dr. Nik Hisamuddin Nik Ab. Rahman; Dekan Pusat Pengajian Sains Perubatan, Profesor Dr. Abdul Razak Sulaiman; Dekan Pusat Pengajian Sains Kesihatan, Profesor Dr. Wan Rosli Wan Ishak; Dekan Pusat Pengajian Sains Pergigian, Profesor Madya Dr. Mohd Fadhli Khamis; Pengarah Institut Penyelidikan Perubatan Molekul (INFORMM), Profesor Madya Dr. Aziah Ismail dan ketua-ketua jabatan Kampus Kesihatan.
 
Teks: Nik Sheila Erini Che Mat Kamel / Foto: Abdul Hasib Abdul Rahman

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 01 Jun 2023.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.