ms fb   ms ig   ms yt   ms twt  ms tt  ms tele

A- A A+

HOSPITAL USM PERKUKUH JARINGAN LIBATSAMA KOMUNITI SEMPENA KONVENSYEN PSIKOLOGI NEGERI KELANTAN


KOTA BHARU, KELANTAN, 10 Mei 2023 - Pasukan Petugas Kesihatan Hospital Universiti Sains Malaysia (USM) dan Pasukan Petugas Kesihatan USM - MERICAN, Pusat Pengajian Sains Perubatan (PPSP) sekali lagi menyantuni warga Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan (SUK) sempena Konvensyen Psikologi Peringkat Negeri Kelantan Tahun 2023 yang berlangsung semalam.

IMG 20230510 WA0001

 

IMG 20230510 WA0002
 
Menurut Ketua Perkhidmatan Jaringan Komuniti, Hospital USM, Dr. Norhayati Mohamad, pasukan kesihatan USM berpeluang memperkenalkan perkhidmatan - perkhidmatan yang ditawarkan di Hospital USM selain mewujudkan jalinan kerjasama serta memperkukuh jaringan libatsama dengan agensi kerajaan.
 
"Pasukan USM diberi tanggungjawab untuk mengadakan saringan dan pameran kesihatan bersama agensi-agensi kerajaan lain sebagai usaha memupuk kesedaran dalam kalangan kakitangan awam semua jabatan negeri Kelantan tentang kepentingan saringan pemeriksaan kesihatan bagi mengenal pasti penyakit dan mendapatkan rawatan awal untuk mengelak sebarang komplikasi.
 
IMG 20230510 WA0003
 
“Antara perkhidmatan yang ditawarkan oleh pasukan USM pada hari ini ialah perkhidmatan saringan dan pameran kesihatan mental, penjagaan kesihatan gigi, saringan perubatan pemulihan yang terdiri daripada pemulihan anggota, pemulihan carakerja, prostetik ortotik dan runding cara Orang Kelainan Upaya (OKU) oleh pasukan Pusat Transformasi OKU," katanya.
 
IMG 20230510 WA0000
 
Selain pasukan petugas kesihatan, Timbalan Dekan (Penyelidikan dan Inovasi), PPSP,  USM yang juga Pakar Psikiatrik, Profesor Madya Dr. Asrenee Ab. Razak turut diundang sebagai panel Forum Psikologi: Kesejahteraan Psikologi Memacu Kecemerlangan Perkhidmatan Awam.
 
IMG 20230510 WA0005
 
Sementara itu, salah seorang pengunjung dan juga peserta konvesyen, Nor Asida Shafii, 45, ketika ditemui berkata, beliau berharap pameran seperti ini dapat diadakan lebih kerap lagi kerana ia mampu memberikan kefahaman yang lebih mendalam kepada pengunjung bagi mengetahui cara-cara menjaga kesihatan serta mendapatkan khidmat nasihat secara bersemuka dengan pakar mengenai kesihatan terutamanya penyakit mental.
 
"Info yang dipamerkan juga dapat menambah ilmu pengetahuan dan memberi kesedaran tentang penjagaan kesihatan serta kepentingan untuk mendapatkan rawatan terbaik," katanya.
 
IMG 20230510 WA0004
 
Konvensyen yang disertai oleh 450 orang peserta terdiri daripada psikologis, kaunselor dan lima (5) orang kakitangan awam lain dari setiap jabatan di seluruh negeri Kelantan itu telah disempurnakan oleh Menteri Besar Kelantan, Dato’ Bentara Kanan Ustaz Dato’ Haji Ahmad Yakob.
 
Teks : Wan Salizawati Wan Ismail & Marlina Zahari / Foto : Abdul Hasib Abdul Rahman

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 01 Jun 2023.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.