ms fb   ms ig   ms yt   ms twt  ms tt  ms tele

A- A A+

MAKMAL GiFM HOSPITAL USM: PERTAMA DI MALAYSIA TAWAR UJIAN MANOMETRI KOLON DAN ‘MUCOSAL IMPEDANCE’


USM, KUBANG KERIAN, KELANTAN, 25 Mei 2023 – Hospital Universiti Sains Malaysia (USM) mengorak langkah ke hadapan dengan memperkenalkan Makmal Fungsi Gastrousus dan Motiliti (GiFM) yang merupakan satu-satunya makmal di Malaysia yang mempunyai peralatan lengkap diagnostik motiliti serta menawarkan dua (2) prosedur ujian iaitu ujian manometri kolon dan ‘mucosal impedance’ bagi mengenal pasti penyakit fungsian saraf dan otot usus.

IMG 20230525 WA0040
 
Pengarah Hospital USM, Dato’ Profesor Dr. Nik Hisamuddin Nik Ab Rahman berkata, pelbagai ujian diagnostik lain turut ditawarkan oleh makmal ini antaranya ujian manometri esofagus dan anorektal, ujian pH-impedance, ujian pernafasan hidrogen dan lain-lain.
 
“Makmal GiFM ditadbir sepenuhnya oleh Unit GiFM yang ditubuhkan secara rasmi pada tahun 2016. Selain perkhidmatan klinikal, unit ini juga terlibat dalam bidang pengajaran dan penyelidikan. 
 
IMG 20230525 WA0035
 
“Unit ini telah menerima geran penyelidikan melebihi RM2 juta dalam usaha mengkaji dan menyelidik penyakit berkait fungsian perut dan usus,” katanya ketika menyampaikan ucapan dalam Majlis Perasmian Makmal GiFM, hari ini.
 
Tambah Nik Hisamuddin, penyakit fungsian perut dan usus adalah antara penyakit yang paling kerap berlaku di Malaysia. 
 
IMG 20230525 WA0036
 
“Penyakit tersebut bukan sahaja menyebabkan kesakitan di perut tetapi juga mengganggu kualiti hidup.
 
“Antara penyebab utama penyakit ini adalah gangguan ‘motiliti’ iaitu fungsian saraf dan otot di usus. 
 
IMG 20230525 WA0038
 
“Tanpa peralatan diagnostik motiliti, adalah amat sukar untuk mengenal pasti penyakit fungsian saraf dan otot usus,” jelasnya lagi.
 
Menurut Nik Hisamuddin, di Malaysia, hanya beberapa buah hospital sahaja mempunyai peralatan tersebut dan tiada hospital yang memiliki peralatan lengkap kecuali Hospital USM.
 
IMG 20230525 WA0041
 
“Ujian dan rawatan penyakit motiliti telah ditawarkan di Hospital USM sejak tahun 2013 lagi.
 
“Sehingga kini, sebanyak 2,105 pesakit termasuk pesakit-pesakit rujukan dari luar negeri Kelantan menerima manfaat peralatan dengan kepakaran 11 orang pakar bidang gastrousus terlatih termasuk tiga (3) dari luar negara yang terdapat di Hospital USM,” ujarnya.
 
IMG 20230525 WA0039
 
Nik Hisamuddin turut merakamkan ucapan terima kasih kepada pengurusan tertinggi USM dan Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) yang meluluskan peruntukan pembelian peralatan tersebut melalui Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12).
 
IMG 20230525 WA0037
 
“Saya juga berharap agar perkhidmatan Makmal GiFM dapat memberi manfaat sepenuhnya kepada semua pesakit dan masyarakat khususnya di negeri Kelantan dan Malaysia amnya,” katanya.
 
Turut hadir ialah Ketua Unit Endoskopi, Jabatan Surgeri, Pusat Pengajian Sains Perubatan, USM, Profesor Madya Dr. Syed Hassan Syed Abd Aziz dan Ketua Unit GiFM merangkap Pengerusi Jawatankuasa Penganjur Majlis, Profesor Dr. Lee Yeong Yeh.
 
Teks: Nik Sheila Erini Che Mat Kamel / Foto: Abdul Hasib Abdul Rahman

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 01 Jun 2023.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.