ms fb   ms ig   ms yt   ms twt  ms tt  ms tele

A- A A+

USM JAYAKAN KHIDMAT MASYARAKAT BERSAMA KOMUNITI KAMPUNG TAKANG


KOTA BHARU, KELANTAN, 25 November 2016 – Universiti Sains Malaysia (USM) sekali lagi turun padang membantu masyarakat yang memerlukan di bawah Program Transformasi Luar Bandar (RTP), Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS 4) dengan menyertai program khidmat masyarakat.

drlong

Program yang dianjurkan oleh komuniti Kampung Takang sempena Majlis Penutup Projek Makmal Sosial, Universiti Malaysia Kelantan (UMK) ini disertai oleh 20 orang kakitangan Hospital USM terdiri daripada Pegawai Perubatan, Penolong Pegawai Perubatan, Jururawat, Pembantu Perawatan Kesihatan dan beberapa staf sokongan lain.

USM menawarkan pemeriksaan kesihatan asas di samping memberikan pendedahan mengenai jenis-jenis penyakit serta kesannya kepada kehidupan seharian. Inisiatif ini dilakukan bertujuan untuk membantu penduduk kampung dalam memudahkan mereka membuat pemeriksaan kesihatan secara percuma bagi menyaring tahap kesihatan mereka sebelum dirujuk ke hospital yang berhampiran.

drlong2

Seorang penduduk kampung yang ditemui,  Zanariah Yazid, 50, melahirkan rasa syukur dengan penganjuran program itu kerana ia dapat membantu penduduk kampung yang kurang berkemampuan.

“Terima kasih kepada pihak Hospital USM kerana sudi datang ke kampung kami dalam usaha memberikan rawatan percuma di samping membantu penduduk kampung khususnya warga emas mengetahui tahap kesihatan masing-masing untuk mengambil pencegahan awal sebelum terlambat,” ujarnya.

Teks / Foto: Nik Sheila Erini Che Mat Kamel

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 22 Mac 2023.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.