ms fb   ms ig   ms yt   ms twt  ms tt  ms tele

A- A A+

KERUSI PERGIGIAN  BERIMEJKAN KARTUN TARIK KANAK-KANAK LAKUKAN RAWATAN GIGI


kerusi

USM KUBANG KERIAN, KELANTAN, 14 Januari 2018 - Klinik Pakar Pergigian di Pusat Trauma dan Kecemasan Hospital Universiti Sains Malaysia (USM) yang mula beroperasi pada awal tahun ini menjadi tumpuan bagi perawatan pergigian mesra kanak-kanak kerana mempunyai kerusi pergigian unik berimejkan watak animasi yang boleh mengurangkan ketakutan pada kanak-kanak ketika melakukan rawatan gigi.

Hasil daripada kerjasama pintar bersama rakan strategik, Meichen Stomatological Hospital, China, membolehkan Hospital USM menerima dua kerusi pergigian khas yang dihasilkan khusus untuk keperluan rawatan kanak-kanak dan golongan kelainan upaya (OKU).

Menurut Dekan Pusat Pengajian Sains Pergigian (PPSG) Kampus Kesihatan USM, Profesor Dr Adam Husein, selain menerima dua buah kerusi pergigian kanak-kanak ini, Klinik Pakar Pergigian Hospital USM juga menyediakan 29 kerusi pergigian untuk pengajaran dan pembelajaran serta 12 kerusi pergigian untuk rawatan pakar-pakar pergigian meliputi pelbagai bidang kepakaran.

kerusi gg

"Antara khidmat yang ditawarkan ialah pembedahan Oral Maksilofasial, pergigian kanak-kanak dan keperluan khas, Prostodontik, Periodontik, Konservatif dan Endodontik, Ortodontik, perubatan Oral dan Patologi Oral, kesihatan awam pergigian serta rawatan pergigian umum. 

"Perkhidmatan Pergigian Hospital USM juga berhasrat untuk menjadi pusat rujukan terkemuka di Malaysia dan juga peringkat antarabangsa dengan menawarkan rawatan-rawatan khas seperti Pembedahan Ortognatik, Maksilofasial Prostodontik dan lain-lain di samping rawatan-rawatan kepakaran umum", jelasnya.

Majlis Perasmian Klinik Pakar Pergigian ini telah disempurnakan oleh Naib Canselor USM, Profesor Datuk Dr Asma Ismail dan disaksikan oleh Pengarah Kampus Kesihatan USM Profesor Dato' Dr Ahmad Sukari Halim.

Teks : Mohamad Iqmal MathlanFoto : Wan Mohd Rashidi Wan Mood

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 22 Mac 2023.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.