ms fb   ms ig   ms yt   ms twt  ms tt  ms tele

A- A A+

KPTN 2018 ZON KELANTAN DAPAT MAKLUM BALAS POSITIF PENGUNJUNG


USM KUBANG KERIAN, 11 Mac 2018 –Karnival Pendidikan Tinggi Negara (KPTN) 2018 Zon Kelantan yang bermula semalam mendapat sambutan baik sehingga ke hari ini apabila pengunjung yang hadir tidak putus-putus memenuhi ruang pameran di Kompleks Sukan 2, Kampus Kesihatan Universiti Sains Malaysia (USM).

Rata-rata pengunjung menyuarakan maklum balas positif berhubung penganjuran KPTN yang banyak memberi info dan maklumat mengenai program pengajian sedia ada dan baharu yang ditawarkan oleh Universiti Awam, Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) serta agensi-agensi awam yang lain.

positif2

Menurut seorang pelajar Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Jawa, Kelantan, Masitah Abu Bakar, 19, tujuan beliau hadir ke karnival ini adalah untuk mendapatkan informasi dengan lebih lanjut berkaitan universiti-universiti di Malaysia selain mendapat maklumat berhubung bidang pengajian yang bakal dipilih nanti.

“KPTN banyak membantu dalam memberi pemahaman kepada saya tentang program-program pengajian yang ditawarkan oleh Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan IPTS di negara kita.

“Saya sangat berpuashati dengan penerangan yang disampaikan oleh wakil setiap universiti dan ia memberi gambaran yang jelas untuk saya membuat pilihan bagi mengikuti pengajian di peringkat yang lebih tinggi nanti,” katanya.

positif1

Sementara itu, seorang lagi pelajar yang ditemui, Tou Zhu Chi, 19, berkata, dengan adanya KPTN ini, pelajar-pelajar boleh datang dan merujuk pihak yang betul berkaitan pembelajaran serta syarat-syarat kemasukan ke universiti.

“Saya berharap agar karnival seperti ini diteruskan lagi pada masa akan datang kerana ia sangat membantu kami para pelajar dalam membuat pilihan kursus yang bersesuaian bukan sahaja berdasarkan minat tetapi yang lebih penting mengikut kelayakan,” jelasnya.

KPTN 2018 Zon Kelantan mendapat sambutan yang menggalakkan daripada orang awam sama ada pelajar mahu pun ibu bapa. Ini membuktikan KPT sentiasa cakna akan keperluan masyarakat yang mementingkan pendidikan tidak kira akademik mahupun kemahiran. 

Teks/ Foto: Nur Syazwani Darzi (Pelajar Praktikal UIAM)

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 22 Mac 2023.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.