ms fb   ms ig   ms yt   ms twt  ms tt  ms tele

A- A A+

BEYOND REHAB, MUTIARA DAN VISI-ON SAHUT CABARAN KONVENSYEN KIK 20


kik 1

KUBANG KERIAN, 9 Ogos 2018 - Kumpulan Beyond Rehab, Mutiara dan Visi-On yang mewakili Kampus Kesihatan Universiti Sains Malaysia (USM) menggondol kejayaan dalam Konvensyen Kumpulan Inovatif & Kreatif (KIK) bagi kategori masing-masing yang berlangsung di Kampus Induk USM pada 7 Ogos lalu.

kik 3

Beyond Rehab dinobatkan sebagai Johan kategori Teknikal melalui inovasi alat SMART-S iaitu alat bantuan untuk posisikan tulang belakang kurang efisyen yang mana dapat mengatasi masalah ketidakseimbangan bagi pesakit strok selain dapat membantu pesakit skoliosis yang mengalami masalah tulang belakang.

Kemenangan tersebut membolehkan mereka membawa pulang hadiah bernilai RM1,000 di samping RM200 untuk hadiah poster terbaik.

kik 2

Kumpulan Mutiara yang bertanding bagi kategori yang sama turut mendapat Naib Johan melalui projek pembaziran lebihan lilin pergigian di makmal pergigian menerusi inovasi mesin 'Eco wax' yang bertujuan memberi nilai tambah ke atas bahan lebihan lilin pergigian.

kik 4

Sementara itu, kumpulan Visi-On yang bertanding bagi kategori Pengurusan pula berjaya meraih Naib Johan dan membawa pulang hadiah RM750 melalui projek mengatasi kekurangan latihan pembedahan 'Larinks' iaitu inovasi alat untuk memegang organ larink dan trakea haiwan yang digunakan dalam bengkel dan latihan berkaitan pembedahan saluran pernafasan.

Ketiga-tiga kumpulan ini juga turut mendapat pengiktirafan emas untuk projek KIK yang dibentangkan.

Konvensyen KIK dapat mencetus idea dan projek baharu merangkumi perubahan dalam bentuk sistem, prosedur, kaedah dan budaya bekerja mahupun pengenalan teknologi dan penghasilan produk inovasi baharu.

Sebanyak tujuh kumpulan yang mengambil bahagian dalam konvensyen kali ini bagi dua kategori iaitu teknikal dan pengurusan.

Hadir menyampaikan hadiah dalam majlis tersebut ialah Naib Canselor USM, Profesor Datuk Dr. Asma Ismail. Turut hadir sama ialah Pendaftar USM, Dr Haji Musa Ali.

Teks: Mohd Hafiz Ya'acob

Foto: Unit Kualiti Kampus Kesihatan

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 04 Jun 2023.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.