ms fb   ms ig   ms yt   ms twt  ms tt  ms tele

A- A A+
  • Welcome Student
  • Covid19

KANSER PAYUDARA: DIAGNOSIS DAN LANGKAH PENCEGAHAN


KOTA BHARU, KELANTAN, 14 Jun 2020 – Kanser payudara merupakan penyakit yang amat sinonim dengan kaum wanita dan digeruni serta telah dikenalpasti sebagai pembunuh utama wanita.

IMG 20200616 175455

Menurut Pensyarah yang juga Pakar Perunding Patologi (Endokrin & Payudara, Jabatan Patologi, Pusat Pengajian Sains Perubatan (PPSP), Universiti Sains Malaysia (USM), Dr Wan Faiziah Wan Abdul Rahman, lebih kurang 1 : 19 wanita mendapat kanser payudara di Malaysia.

“Kanser payudara merupakan ketumbuhan dalam payudara akibat daripada sel-sel yang membahagi dan berkembang-biak di luar kawalan sehingga membentuk ketulan atau ketumbuhan,” ujarnya semasa ditemubual dalam rancangan Sembang Sihat di konti Kelantan FM.

Tambah Wan Faiziah, sel yang bertukar menjadi kanser ini hanya beberapa sel sahaja, namun ia memiliki keupayaan yang luar biasa membahagi dan membiak dengan begitu cepat.

“Di saat pesakit dapat mengesan adanya ketulan pada payudara, sebenarnya terdapat lebih satu billion sel kanser berkumpul membentuk şelonggok tisu kanser yang dikesan sebagai ketulan dan sel-sel kanser ini kemudiannya merebak ke nodus limfa (di celah ketiak) serta bahagian-bahagian lain dalam badan.

“Lebih kurang 85% ketulan dalam payudara merupakan ketumbuhan bukan kanser dan hanya 15% sahaja daripada ketulan tersebut adalah kanser,” ujarnya lagi.

Wan Faiziah berkata, ketulan berkemungkinan kanser sekiranya saiz meningkat dengan cepat, melekat di dasarnya hingga tidak boleh digerak-gerakkan, menarik puting ke dalam, tidak sakit, diiringi ketulan pada nodus limfa di celah ketiak serta mengalami perubahan pada kulit permukaan payudara menjadi seperti kulit limau Sunkist.

“Kebanyakan pesakit yang mempunyai ketulan pada payudara takut untuk berjumpa doktor kerana mereka diminta untuk melalui prosedur yang dipanggil ‘Fine Needle Aspiration Cytology’ (FNAC) atau aspirasi jarum halus.

“Doktor akan mencucuk sedikit pada bahagian ketulan menggunakan jarum halus iaitu jarum yang sama saiz untuk mengambil darah. Sel yang melekat pada jarum ini akan dibuat sapuan pada slaid kaca, dicelup dalam pewarna dan dilihat di bawah mikroskop sama ada sel terbentuk ketulan itu merupakan sel kanser atau bukan kanser,” katanya.

Wan Faiziah menjelaskan, selain FNAC, pesakit juga perlu menjalani ujian Biopsi dengan mengambil cebisan tisu pada ketulan untuk dikaji di bawah mikroskop bagi menentukan rawatan seterusnya termasuk jenis pembedahan dan kemoterapi.

“Para wanita diingatkan supaya mencegah penyakit ini dengan membuat pemeriksaan sendiri payudara sekerap mungkin atau membuat pemeriksaan secara berkala di hospital terutama bagi wanita yang berumur 40 tahun ke atas atau mempunyai sejarah keluarga yang menghidap kanser payudara.

“Sekiranya pesakit mempunyai masalah atau kebimbangan, Hospital USM mempunyai unit yang dikhaskan untuk pesakit payudara iaitu Unit Kesedaran dan Penyelidikan Barah Payudara atau
‘Breast Cancer Awareness and Research Unit' (BestARi). Pesakit boleh terus ke unit tersebut atau membuat temujanji dengan menghubungi talian 09-767 4056/4057,” jelasnya lagi.

Teks / Foto : Wan Salizawati Wan Ismail

buletin kelip
icon sembang sihat
 lensa icon
icon hebahanemail
admission.jpg
side campusonline
side en staffemail
side en studentemail
side pohon
side onlineips
side erecruit
side karyausm
side ramadhan
e perundangan icon2
icon sppli
 

Talian Sokongan

icon keselamatan
icon dev
icon ppkt

Pengunjung

1515966
Hari IniHari Ini137
Minggu IniMinggu Ini1716
Bulan IniBulan Ini518

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 01 Jun 2023.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.