ms fb   ms ig   ms yt   ms twt  ms tt  ms tele

A- A A+
  • Welcome Student
  • Covid19

DEMENSIA BUKAN PENUAAN NORMAL


KOTA BHARU, KELANTAN, 25 Oktober 2017 – Demensia didefinasikan sebagai satu penyakit gangguan fungsi otak yang melibatkan sekumpulan gejala yang merangkumi kemerosotan fungsi ingatan, kesukaran untuk berfikir, berkomunikasi, menyelesaikan masalah dan kadangkala perubahan tingkah laku dan emosi.

Masalah ingatan selalunya dikaitkan dengan penuaan, namun bagi pesakit demensia, masalah ini bukanlah sebahagian proses penuaan semulajadi kerana ia biasanya  bermula dengan perubahan yang kecil.

dr asrene

Menurut Ketua Jabatan Psikiatrik, Pusat Pengajian Sains Perubatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Profesor Madya Dr Asreene Abd Razak, terdapat banyak penyebab yang diketahui menjadi punca demensia dan jenis yang paling umum ialah penyakit Alzheimer dan Vaskular Demensia.

“Sehingga kini masih belum terdapat sebarang ubat untuk menyembuhkan demensia, tetapi terdapat ubat-ubatan dan terapi yang boleh membantu melambatkan proses kemerosotan dan menangani beberapa gejala demensia.

“Oleh kerana itu, fokus rawatan demensia bukanlah kepada penyembuhan, tetapi lebih kepada memperbaiki kualiti hidup pesakit,” ujarnya semasa menjadi tetamu rancangan Doktor Di Radio baru-baru ini. 

Asreene berkata, individu yang mempunyai demensia mungkin mengalami kemurungan atau keresahan dan kebiasaannya mereka diberikan ubat-ubatan anti-depresi atau mungkin ditawarkan psikoterapi seperti kaunseling dan terapi kognitif.

“Dengan kombinasi ubat-ubatan dan terapi, terdapat ramai pesakit demensia yang mampu hidup dengan baik selama bertahun tahun. Antara ubat-ubatan yang telah dihasilkan untuk merawat penyakit demensia adalah jenis anti-cholinergik dan NMDA-antagonist,” jelasnya lagi.

Tambah Asreene, kajian menunjukkan terdapat beberapa cara yang boleh mencegah dari berlakunya demensia iaitu dengan mengamalkan cara hidup yang aktif dan sihat serta memastikan kesihatan terjaga.

Teks / Foto: Wan Mohd Rashidi Wan Mood & Nik Sheila Erini Che Mat Kamel

buletin kelip
icon sembang sihat
 lensa icon
icon hebahanemail
admission.jpg
side campusonline
side en staffemail
side en studentemail
side pohon
side onlineips
side erecruit
side karyausm
side ramadhan
e perundangan icon2
icon sppli
 

Talian Sokongan

icon keselamatan
icon dev
icon ppkt

Pengunjung

1516590
Hari IniHari Ini89
Minggu IniMinggu Ini2340
Bulan IniBulan Ini1142

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 04 Jun 2023.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.