ms fb   ms ig   ms yt   ms twt  ms tt  ms tele

A- A A+
  • Welcome Student
  • Covid19

PENGURUSAN EMOSI MENGGUNAKAN 'EMOTIONAL INTELLIGENCE'


download

USM, KUBANG KERIAN, 29 April 2018 – Emosi merujuk kepada suatu perasaan dan fikiran khusus, melibatkan biologi dan psikologis serta membawa kepada kecenderungan untuk bertindak. Emosi pada dasarnya adalah dorongan untuk bertindak.

Pensyarah Jabatan Pendidikan Perubatan, Pusat Pengajian Sains Perubatan (PPSP), Universiti Sains Malaysia (USM), Dr. Mohd Zarawi Mat Nor berkata, ‘Emotional Intelligence’ (EQ) mempunyai lima komponen yang terdiri daripada kesedaran diri, kawalan diri, motivasi diri, empati dan juga kemahiran sosial.

“Kesedaran diri atau kewarasan diri adalah kebolehan kita untuk mengetahui dan mengenali emosi atau perasaan sendiri. Selain itu, ia juga untuk mengetahui dan memahami perhubungan antara emosi, fikiran, kelakuan dan reaksi terhadap perasaan yang dialami. 
“Apabila kita beremosi, kita seharusnya sedar apakah perasaan yang sedang kita hadapi sama ada sedang marah, takut atau sedih,” ujarnya semasa menjadi tetamu di rancangan Doktor Di Radio, di sini.

Menurut Mohd Zarawi, kawalan diri atau pengurusan diri pula ialah kebolehan seseorang mengawal atau menanggung emosi sendiri dan mampu mengawal atau mengurus secara rasional situasi dan desakan – desakan dalaman diri iaitu bisikan dalaman. 

“Di sini kita boleh lihat jika seseorang tidak dapat mengawal emosi, dia akan memberontak dan mempamerkan emosi yang dia sedang hadapi. 

“Motivasi diri iaitu kecenderungan emosi yang boleh memimpin dan membantu mencapai matlamat merupakan dorongan kepada kita dan jika dilihat dari sudut emosi, ia merupakan kebolehan untuk bertahan apabila berhadapan dengan halangan yang boleh menyebabkan kita beremosi,” jelasnya lagi. 

Tambah Mohd Zarawi, empati pula ialah kebolehan seseorang memahami perasaan dan masalah orang lain contohnya kita dapat merasai apa yang orang lain rasa, melakukan apa yang sepatutnya dia lakukan, berfikir atau bertindak dari sudut pandangan orang lain dan menghargai perbezaan perasaan atau pendapat orang lain mengenai pelbagai perkara.

“Di samping itu, kemahiran sosial merupakan kemahiran seseorang mengendalikan emosi orang lain. Kemahiran ini penting kerana atas nasihat kita, kita berjaya mengawal emosi orang lain daripada berlebihan. 

“Namun, ada juga situasi yang mana disebabkan nasihat kita, emosi orang lain menjadi semakin teruk,” jelasnya. 

Teks: Sumaiyah Mohamed Nazari (Pelajar Praktikal UiTM)/ Suntingan: Nik Sheila Erini Che Mat Kamel / Foto: Wan Mohd Rashidi Wan Mood       

buletin kelip
icon sembang sihat
 lensa icon
icon hebahanemail
admission.jpg
side campusonline
side en staffemail
side en studentemail
side pohon
side onlineips
side erecruit
side karyausm
side ramadhan
e perundangan icon2
icon sppli
 

Talian Sokongan

icon keselamatan
icon dev
icon ppkt

Pengunjung

1518946
Hari IniHari Ini276
Minggu IniMinggu Ini2056
Bulan IniBulan Ini3498

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 09 Jun 2023.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.