ms fb   ms ig   ms yt   ms twt  ms tt  ms tele

A- A A+
  • Welcome Student
  • Covid19

KENALPASTI MASALAH TUMBESARAN, ELAK PERKEMBANGAN FIZIKAL KANAK-KANAK DAN REMAJA TERJEJAS


ddr

KOTA BHARU, KELANTAN, 2 Ogos 2018 – Tumbesaran merupakan pertumbuhan fizikal terdiri daripada perkembangan dan perubahan pada bahagian fizikal seperti berat badan, ketinggian, lilitan kepala dan lengan, nisbah badan, kaki, kandungan lemak badan, pertumbuhan gigi dan rangka tulang, pendengaran serta penglihatan.

Secara umumnya, perkembangan fizikal kanak-kanak atau remaja yang normal biasanya mempunyai tahap kesihatan yang baik, manakala tumbesaran yang terbantut pula merupakan petanda kemungkinan besar kanak-kanak mengalami masalah kesihatan yang boleh menjejaskan perkembangan fizikal.

Menurut Pakar Perunding Kanak-kanak Pediatrik Endokrinologi, Jabatan Pediatrik, Pusat Pengajian Sains Perubatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Dr. Suhaimi Hussain, antara penyebab tumbesaran fizikal terencat atau terbantut kebiasaannya berkait rapat dengan empat kategori iaitu masalah penyakit perubatan, genetik, hormon dan kebakaan.

“Penyakit perubatan seperti masalah penyerapan zat-zat makanan akibat radang usus, perkumuhan dan masalah pernafasan seperti asma, jantung berlubang dan sebagainya akan menyebabkan tumbesaran dalam kalangan kanak-kanak dan remaja terganggu.

“Penyebab seterusnya mengenai masalah lain mungkin berkaitan genetik, sejarah kelahiran bayi pramatang yang tidak cukup berat badan dan dilahirkan dengan kelainan rupa paras yang dikenali sebagai 'Sindrom Down'," jelasnya semasa menjadi tetamu Rancangan Doktor di Radio.

Suhaimi berkata, antara penyebab lain yang mengganggu perkembangan fizikal kanak-kanak dan remaja ialah disebabkan masalah dengan suis otak di dalam sel-sel badan yang mengawal hormon tumbesaran.

"Namun begitu, terdapat juga tumbesaran kanak-kanak yang agak perlahan disebabkan kebakaan yang diwarisi dari ibu dan ayahnya yang semasa waktu kecil mereka juga mengalami masalah sama," ujarnya lagi.

Tambah Suhaimi, ibu bapa atau penjaga kanak-kanak juga disarankan untuk mengenal pasti sekiranya terdapat keraguan tentang tumbesaran kanak-kanak, lakukan pemeriksaan kesihatan dengan segera bagi mengesan penyakit ini sekaligus dapat membantu tumbesaran mereka dari terus terjejas.

Teks / Foto : Abdul Aziz Latif

buletin kelip
icon sembang sihat
 lensa icon
icon hebahanemail
admission.jpg
side campusonline
side en staffemail
side en studentemail
side pohon
side onlineips
side erecruit
side karyausm
side ramadhan
e perundangan icon2
icon sppli
 

Talian Sokongan

icon keselamatan
icon dev
icon ppkt

Pengunjung

1519542
Hari IniHari Ini344
Minggu IniMinggu Ini2652
Bulan IniBulan Ini4094

Hubungi Kami

Pusat Media Dan Perhubungan Awam
Kampus Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia,
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Tel. : +609-7673000
Faks : +609-7671060

Pautan Kerajaan

 
 

Penafian

Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Keselamatan Dan Dasar Privasi

  • Kemaskini: 10 Jun 2023.

 

© 2019 Pusat Media Dan Perhubungan Awam. Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan. Hak Cipta Terpelihara.